- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Teatar Aleksandrinski večeras u Beogradu: Gostovanje u Srbiji je za nas od posebnog značaja

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Vladimir V.PostnovSpektakularna predstava, jasno i savršeno postavljena koja će definitivno izdržati test vremena
Spektakularna predstava, jasno i savršeno postavljena koja će definitivno izdržati test vremena - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2023
Pratite nas
Nacionalni dramski teatar Rusije „Aleksandrinski” iz Sankt Peterburga izvešće večeras i sutra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu čuvenu komediju „Ženidba”, ruskog klasika Nikolaja Vasiljeviča Gogolja u režiji Valerija Vladimiroviča Fokina.

„Aleksandrinski teatar dolazi u Beograd prvi put u svojoj više nego značajnoj istoriji. Sezona 2023/2024. je za našu trupu već 268. po redu. Gostovanje je uvek veoma odgovoran umetnički događaj, ali gostovanje u Srbiji je za nas od posebnog značaja, pogotovo što se održava na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu — istorijskog pozorišta i istovremeno veoma modernog, kao i Aleksandrinski teatar, koji je nacionalno blago svoje zemlje“, izjavio je uoči dolaska u Beograd Valerij Fokin, koji je i umetnički direktor Aleksandrinskog teatra i narodni umetnik Rusije.

Nastupom jednog od najvećih i najvažnijih ruskih pozorišta, koje sarađuje sa brojnim kućama u svetu, zvanično će početi primena Sporazuma o saradnji koji su 13. marta ove godine potpisali upravnik srpskog nacionalnog teatra Svetislav Goncić i njegov ruski kolega Sergej Vitaljevič Jemeljanov.

„Saradnja Nacionalnog dramskog pozorišta Rusije i Narodnog pozorišta u Beogradu razvija se intenzivno i u nekoliko pravaca. Marta 2023. godine potpisali smo Sporazum o saradnji i istovremeno otvorili izložbu 'Izabrane slike ruske scene' u Beogradu. Ovo je naš zajednički projekat sa Muzejom pozorišne i muzičke umetnosti u Sankt Peterburgu. Već u septembru razmenjujemo turneje. Planiramo sprovođenje obrazovnih programa u okviru projekta 'Nacionalna pozorišna škola'. Stvaralački i prosvetiteljski pravci su osnova naše saradnje“, istakao je
direktor Aleksandrinskog teatra Sergej Jemeljanov.

Premijera „Ženidbe“, popularne komedije, napisane 1833. godine, koja publiku širom sveta osvaja čudesnim humorom i neuhvatljivim karakterima - autsajderima koji pokušavaju pronaći svoje mesto u svetu, pa se guraju, komešaju, bore, nadmudruju, svađaju, vesele, bila je u januaru 2008. uoči dvestote godišnjice klasika ruske književnosti Nikolaja Vasiljeviča Gogolja.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Vladimir V.PostnovOštar sukob između Potkoljosina - glavnog junaka, koji nastoji da sačuva svoj lični svet, i pomalo apsurdne i haotične stvarnosti koja ga okružuje i koja ga provocira da izvodi najneverovatnije vratolomije
Oštar sukob između Potkoljosina - glavnog junaka, koji nastoji da sačuva svoj lični svet, i pomalo apsurdne i haotične stvarnosti koja ga okružuje i koja ga provocira da izvodi najneverovatnije vratolomije - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2023
Oštar sukob između Potkoljosina - glavnog junaka, koji nastoji da sačuva svoj lični svet, i pomalo apsurdne i haotične stvarnosti koja ga okružuje i koja ga provocira da izvodi najneverovatnije vratolomije
„Gledaoci u Beogradu će videti moj spektakl 'Ženidba', koji razvija gogoljevsku liniju aleksandrinske scene i naš program 'Novi život tradicije'. Ovaj spektakl je imao mnogo uspeha na turneji i nadam se da će biti zanimljiv i srpskom gledaocu“, kaže Fokin.
Stručna kritika u Rusiji ocenila je njegovu postavku kao "jednu od najmaestralnijih i najsmešnijih pozorišnih predstava u poslednjih nekoliko godina”.
U fokusu predstave je oštar sukob između Potkoljosina - glavnog junaka, koji nastoji da sačuva svoj lični svet, i pomalo apsurdne i haotične stvarnosti koja ga okružuje i koja ga „provocira da izvodi najneverovatnije vratolomije i učestvuje u smešnim situacijama koje kao da nameće neka zla sila“.
Dolasku ansambla Aleksandrinskog teatra prethodilo je gostovanje predstave „Rat i mir“ u režiji Borisa Liješevića i produkciji Narodnog pozorišta na sceni ruskog teatra tokom 14. Međunarodnog pozorišnog festivala „Aleksandrinski“ u Sankt Peterburgu.
„Oduševljen sam što pristupamo realizaciji Sporazuma o saradnji između naših pozorišta, koji je ove godine sklopljen u cilju unapređenja razvoja, očuvanja i razvoja pozorišne umetnosti, kao i očuvanja kulturno-istorijske baštine. Predstojeća poseta naših dragih kolega i prijatelja iz Sankt-Peterburga nije samo doprinos jačanju postojećih veza između dva bratska naroda, već je i veoma značajan korak napred u pogledu mogućnosti da naši posvećeni gledaoci vide najbolje klasike poput 'Ženidbe' koja je kultni spektakl, zasnovan na istoimenoj komediji, biseru ruske dramatične književnosti“, naglašava upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Svetislav Goncić.
Gostovanja Aleksandrinskog teatra u Beogradu organizovana su u u okviru programa „Dani Aleksandrinskog teatra u Srbiji“, koji je pored dva izvođenja predstave „Ženidba“, 26. i 27. septembra, obuhvatio i monodramu narodnog umetnika Rusije Sergeja Paršina „Želim da živim!“ 24. septembra na sceni Pozorišta mladih u Novom Sadu i 25. septembra na sceni Narodnog pozorišta u Nišu, kao i izložbu „Izabrane slike ruske scene“ u Narodnom pozorištu u Nišu.
Na izložbi su predstavljene digitalne kopije skica zavesa i ukrasa za legendarne predstave Ruskog nacionalnog dramskog pozorišta (Aleksandrinski teatar) izvođene tokom 19. i 20. veka, koje se čuvaju u kolekciji Sankt Peterburgskog državnog muzeja pozorišne i muzičke umetnosti.
Predstava Rat i mir Narodnog pozorišta u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2023
KULTURA
Narodno pozorište u Beogradu sa dramom „Rat i mir“ gostuje u Sankt Peterburgu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala