- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija poručila SAD: Ne jačajte antirusko raspoloženje u Jermeniji

© Mihail TurgievZgrada ambasade Rusije u Vašingtonu
Zgrada ambasade Rusije u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2023
Pratite nas
Ambasador Rusije u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov pozvao je Vašington da se uzdrži od opasnih reči i postupaka, koje vode veštačkom jačanju antiruskog raspoloženja u Jermeniji.
Antonov je, na zahtev novinara da prokomentariše izjave predstavnika američke administracije da je Rusija, navodno, nepouzdan partner Jermeniji u oblasti bezbednosti, kazao da su ovakve insinuacije lokalnih zvaničnika nečuvene.
Prema njegovim rečima, Amerikanci, zapravo, „podilaze nekonstruktivnim javnim saopštenjima jermenskih političara“, čiji je cilj da „skinu sa sebe odgovornost“ za sopstvene neuspehe u unutrašnjoj i spoljnoj politici.

„Moskva je uvek težila da ovoj zemlji pruži neophodnu pomoć, uključujući i slanje mirovnih snaga u Karabah. Činjenica da su ruski vojnici poginuli na dužnosti, samo ističe spremnost Moskve i na teške odluke radi postizanja mira između azerbejdžanskog i jermenskog naroda“, naglasio je diplomata.

On je poručio da je Rusija bila i ostaje verni saveznik Jermenije.

Reakcija SAD na nacizam – nejasna

Antonov je takođe prokomentarisao reakciju portparola Stejt departmenta SAD Metjua Milera na pojavljivanje ukrajinskog naciste i bivšeg pripadnika SS divizije Jaroslava Hunke u parlemntu Kanade.
Ambasador smatra da politički establišment SAD, generalno, pokazuje „nejasnoću“ kad je reč o nacizmu u Ukrajini.

„Američki politički establišment nije primetio brutalnu odmazdu protiv protivnika puča 2014. godine u Domu sindikata u Odesi; nije zabrinut što takozvani „dobrovoljački bataljoni“ otvoreno upotrebljavaju SS simbole; ne protive se otkrivanju u samoj Americi spomenika u čast vođa ukrajinskog nacionalizma koji su sarađivali sa Adolfom Hitlerom“, podsetio je Antonov.

Diplomata je zaključio da je prekrajanje istorije Drugog svetskog rata neprihvatljivo.
Prethodno, na sednici parlamenta Kanade je u čast posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog 22. septembra, između ostalih, prisutan bio i 98-godišnji Jaroslav Hunka, koga je predsedavajući Donjeg doma parlamenta uz aplauz predstavio kao „borca za nezavisnost Ukrajine od Rusa tokom Drugog svetskog rata“.
Ispostavilo se da je Hunka bivši pripadnik dobrovoljačke divizije „Galicija“ SS trupa, u kojoj su bili ukrajinski nacionalisti i koja ne samo da se borila protiv Crvene armije, već je bila poznata i po zverstvima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.
Vladimir Zelenski i Džastin Trudo - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
SVET
Zapad slavi nacizam: Skandalozne ovacije SS vojniku usred Kanade – Trudo i Zelenski ushićeni
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala