- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Nova otkrića o misterioznim vilinskim krugovima /video, foto/

© Sputnik / YouTube/Gondwana Collection Namibia, snimak sa ekranaVilinski krugovi u pustinji Namib
Vilinski krugovi u pustinji Namib - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2023
Pratite nas
Naučnici su otkrili da su misteriozna područja kakva se nalaze u pustinjama Namibije i Australije mnogo raširenija na planeti nego što se mislilo. Naime, tamo postoje pustinjski travnjaci prošarani milionima čudnih krugova u kojima nema ni trave ni druge vegetacije.
Ovaj čudni fenomen dobio je stoga naziv vilinski krugovi.
Prema novoj proceni stručnjaka, vilinski krugovi mogu se naći na 263 mesta, odnosno na tri kontinenta i u 15 zemalja; uključujući Madagaskar i Srednju Aziju. Ove nove informacije mogle bi da pomognu naučnicima da otkriju šta ih tačno prouzrokuje, piše „Sajens alert“.

Ekološka misterija

„Sproveli smo globalnu i sistemsku procenu vegetacijskih uzoraka nalik vilinskim krugovima i otkrili stotine lokacija na tri kontinenta. Naša studija pruža uvid u ekologiju i biogeografiju ovih fascinantnih uzoraka i radi se o prvom atlasu njihove globalne distribucije“, rekao je ekolog Emilio Girado sa Univerziteta Alikante u Španiji.
Vilinski krugovi su prava ekološka misterija. Pojavljuju se u pustinjskim predelima kao mrlje suve, gole zemlje, do oko 12 metara u prečniku gotovo uvek međusobno odvojeni; ne dodiruju se ili preklapaju.
Mada se još pouzdano ne zna šta ih tačno prouzrokuje, novija istraživanja ukazuju na to da bi za ovu tajanstvenu pojavu mogli delimično da budu odgovorni sićušni insekti. Naučnici su neko vreme razmatrali ideju da ih stvaraju toksini koje za sobom ostavljaju druge biljne vrste, ali ta hipoteza je isključena pre nekoliko godina.

Šta je zajedničko svim lokacijama

Naučnici su u novom istraživanju analizirali satelitske snimke vrlo visoke rezolucije i proučavali područja širom sveta.

„Otkrili smo 263 lokacije sa obrascima vegetacije nalik na vilinske krugove. Među njima su već identifikovana mesta u Namibiji i Zapadnoj Australiji, ali i Zapadna Sahara, Afrički rog, Madagaskar i slično“, pišu naučnici u istraživanju.

Uspeli su da identifikujuspecifične karakteristike zajedničke svim mestima s vilinskim krugovima, poput vrlo suvog, pustinjskog okruženja, visoke temperature, visoke sezonalnosti padavina i tla s vrlo malo hranljivih sastojaka i visokim sadržajem peska.
Ono što je zanimljivo, otkrili su da područja s vilinskim krugovima imaju stabilniju produktivnost vegetacije tokom vremena od okolnih područja na kojima nije zabeležen ovaj tajanstveni fenomen. Girado i njegovi kolege smatraju da bi ovi nalazi mogli pomoći pri identifikaciji razloga specifičnih za neki region zbog kojih bi moglo doći do pojave vilinskih krugova.
Istraživanje pod imenom „The global biogeography and environmental drivers of fairy circles“ objavljeno je u časopisu „Proceedings of the National Academy of Sciences“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala