- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Milatović: Neprihvatljivo je da se unaprijed isključuje neko iz vlasti, pa ni ZBCG

© Sputnik / Lola ĐorđevićJakov Milatović
Jakov Milatović - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2023
Pratite nas
Crnogorski predsjednik Jakov Milatović rekao je da je visokim zvaničnicima SAD u Njujorku kazao da očekuje da će konstituenti buduće vlade djelovati u smjeru reformskih i evroatlantskih prioriteta, prenosi MINA.
„Zabrinjavajuće je što se dijalog oko formiranja Vlade ne vodi na programskim osnovama, što smatram važnijim od toga koje partije će sačinjavati Vladu“, rekao je Milatović u intervjuu Vijestima.
On nije direktno odgovorio na pitanje da li je saglasan sa stavom da u vladi nema mjesta onima koji ne dijele stav SAD u vezi s Rusijom.
Milatović je kazao da je za njega principijelno neprihvatljivo da „bilo koji politički subjekt koji je dobio povjerenje određenog broja građana, pa ni koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG), može unaprijed biti isključen iz učešća u vlasti“.
„To bi bio povratak na nedemokratski politički ambijent prije avgusta 2020, a siguran sam da smo u protekla tri godine napravili značajne korake u demokratskom sazrijevanju društva“, ocijenio je Milatović.
On je rekao da je zaključio da je održan značajan broj sastanaka predstavnika ZBCG sa mandatarom Milojkom Spajićem.
Milatović je kazao da je stekao utisak da konačan dogovor nije postignut zbog neslaganja oko nivoa zastupljenost koalicije u budućoj Vladi, a ne zbog različitih viđenja programskih prioriteta.
„Tvrdnja mandatara da je u više navrata ponudio ulazak u vlast koaliciji ZBCG, uz kontinuiran proces pregovora, bez obzira na kasnije (ne)prihvatanje ponude, logično nameće zaključak da je sa njima usaglasio stavove o vanjskim i unutrašnjim prioritetima buduće vlade“, naveo je Milatović.
Milatović je istakao da je, pored kriterijuma koji su dominantno vezani za vanjsku politiku, neophodno da u izvršnoj vlastu budu subjekti koji će se odlučno zalagati za unapređenje vladavine prava i održivi ekonomski razvoj.
Obraćanje Jakova Milatovića posle pobede na predsedničkim izborima u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
REGION
Milatović traži od Spajića da mu saopšti ima li većinu za sastav vlade
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala