- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Bundesver troši milijarde evra na radio aparate koji ni ne mogu da se ugrade u nemačka vojna vozila

© AP Photo / Mindaugas KulbisNemačka vojska
Nemačka vojska - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2023
Pratite nas
Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus treba da objasni izveštaje da će serija novih digitalnih radio komunikacionih sistema u vrednosti od 1,3 milijarde evra za vojna vozila Bundesvera biti primorana da godinama stoji u skladištu zbog nekompatibilnosti i poteškoća pri instalaciji.
„34.000 vozila kopnene vojske treba da bude opremljeno digitalnim radio uređajima. Ukupno govorimo o milijardama evra. Isporuke radija traju od januara. Sada se ispostavilo da će uređaje biti nemoguće instalirati u skoroj budućnosti“, navodi nemački Velt.
Digitalni radio aparati, nemačkog proizvođača Rod & Švarc, trebalo bi da zamene starije analogne uređaje Bundesvera. Međutim, navodno se pokazalo da je nova oprema teška za montiranje na brojne različite tipove vojnih vozila, što zahteva kupovinu dodatnih kompleta adaptera, ali i ukazuje na druge probleme, poput baterija malog kapaciteta. Navodno su potrebna prilagođavanja za više od stotinu različitih tipova vozila u službi Bundesvera.
Ovi problemi su naveli ministarstvo odbrane, koje se plaši da će poništiti garanciju proizvođača ukoliko sami instaliraju opremu, da sačeka zvaničnu podršku odbrambene industrije, ostavljajući tako već isporučenu opremu na policama skladišta.

„Ovo će trajati godinama. Ovde trošimo milijarde na radio opremu koja će verovatno na kraju skupljati prašinu na polici i vojnici je neće koristiti još dugo godina“, požalio se poslanik Socijaldemokratske partije Andreas Švarc.

Očekuje se da će Bundesverova kampanja pod nazivom „Digitalizacija operacija na kopnu“ koštati Nemačku do 5 milijardi evra.
Berlin je prošle godine najavio ambiciozno povećanje izdataka za odbranu od 100 milijardi evra usred dramatične eskalacije tenzija između NATO-a i Rusije oko Ukrajine. Nemačka vlada je do danas izdvojila (ali još nije potrošila) oko 30 milijardi evra tog novca, zadržavajući sredstva dok dobavljači ne isporuče obećano oružje i opremu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala