- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Raketni sistemi BM-21 Grad u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Berlin priznao da je isporučivao Kijevu staru vojnu tehniku; Oborena raketa iznad Krima

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini se nastavlja. Oružane snage Ukrajine pokušavaju dronovima da izvedu napade na objekte na teritoriji Krima, i zaoadnih oblasti Rusije. Ruska PVO iz dana u dan pokazuje svoju efikasnost. U poslednja 24 časa, ukrajinska vojska je izgubila još jednog lovca MiG-29.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:45 25.09.2023
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su snage PVO oborile dva ukrajinska drona iznad Kurske oblasti Rusije.
21:45 25.09.2023
Tokom 585 dana eskalacije, u DNR je poginulo preko 4.700 civila, uključujući 139 dece, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.
20:57 25.09.2023
Gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev saopštio je da protivvazdušna odbrana odbija raketni napad, jedna raketa je oborena u blizini aerodroma Belbek na Krimu.
O radu PVO izveštavaju i stanovnici Belgorodske oblasti.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je iznad Belgorodske oblasti uništeno sedam ukrajinskih dronova. Po rečima gubernatora oblasti Vjačeslava Gladkova, prema preliminarnim informacijama u napadu nema povređenih, utvrđuje se materijalna šteta.
20:40 25.09.2023
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok priznala je da je Nemačka ranije isporučivala Kijevu staru tehniku.
„Ne pomaže ako samo obećaš, a onda ne možeš to da isporučiš, ili isporučiš nešto što ne funkcioniše... nešto od naše pomoći su bili veoma stari komadi, znali smo to, i govorili na početku da nešto nije radilo“, rekla je Burbokova u intervjuu Si-En-Enu.
Tokom intervjua, Burbok je takođe navela da se isporučeno oružje mora isporučiti zajedno sa municijom, objašnjavajući kašnjenja u isporukama potrebom za dodatnim odobrenjem. Ona je napomenula da neka tehnika koju je Berlin poslao možda nije funkcionisala jer uz nju nije bila isporučena odgovarajuća municija.
Ona je dodala da još ne može da kaže da li će Berlin Kijevu isporučiti rakete dugog dometa Taurus, jer je potrebno razjasniti sve detalje i saznati ko tačno može da upravlja njima - „za to je potrebno vreme“.
20:33 25.09.2023
Eksplozija u Nikolajevu, saopštile su vlasti grada.
18:27 25.09.2023
Sjedinjene Države bi mogle da objave svoju odluku da Ukrajini isporuče taktičke rakete ATACMS sa kasetnim bojevim glavama već ove nedelje, saopštio je Den Rajs, koji je ranije bio na funkciji specijalnog pomoćnika glavnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog.
Rakete ATACMS, koje imaju domet do 300 km, mogu da se lansirati iz višestrukog raketnog sistema Hajmers.
„Odobrenje za kasetne rakete za Hajmers će verovatno stići ove nedelje“, saopštio je on u intervjuu Njusviku, pozivajući se na informacije dobijene od američkog rukovodstva.
Prema Rajsovim rečima, ova vrsta oružja bi mogla da se nađe na bojnom polju „već sledeće nedelje“.
Prošle nedelje, En-Bi-Si je objavio da je američki predsednik Džozef Bajden obećao ukrajinskom lideru Vladimiru Zelenskom da će Vašington isporučiti malu količinu taktičkih raketa ATACMS vlastima u Kijevu.
18:11 25.09.2023
Budimpešta neće vraćati u Ukrajinu vojne obveznike, rekao je premijer Viktor Orban na otvaranju jesenjeg zasedanja parlamenta.
"Desetine hiljada izbeglica iz Ukrajine našle su sigurnost i dom u Mađarskoj. Zakarpatski Mađari i Ukrajinci su podjednako dobrodošli. Izbeglice su našle sigurnost u Mađarskoj - žene, deca i muškarci. Saopštavam parlamentu da Mađarska na jesen neće prihvatiti zahtev ukrajinske vlade i nećemo nikoga na silu vraćati u Ukrajinu“, rekao je šef vlade.
14:21 25.09.2023
Premijer Mađarske Viktor Orban izrazio je uverenje pred parlamentom zemlje da je odluka Evrope da odbaci ruske energente u suprotnosti sa njenim interesima, ali Budimpešta za sada nema dovoljno snage da se usprotivi, ona može samo da umanji negativne posledice po sebe.
14:09 25.09.2023
Ruski PVO sistemi uništili su oko 14.30 jedan ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
13:56 25.09.2023
Mađarska neće podržati Ukrajinu na međunarodnom nivou sve dok Kijev ne povrati prava mađarskoj manjine na svojoj teritoriji, izjavio je premijer zemlje Viktor Orban pred parlamentom države, prenosi „Rojters“.
13:35 25.09.2023
Generalni direktor državne korporacije „Rosatom“ Aleksej Lihačov i generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi održali su sastanak na marginama generalne konferencije IAEA u Beču i razgovarali o pitanjima osiguranja bezbednosti u Zaporoškoj nuklearki, saopštio je „Rosatom“.
13:32 25.09.2023
Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:
Tokom noći Oružane snage Rusije gađale su visoko preciznim oružjem i dronovima privremenu bazu stranih plaćenika i mesto pripreme diverzantskih grupa Oružanih snaga Ukrajine. Objekti su uništeni;
Tokom prethodnog dana ruska PVO presrela je sedam raketa „hajmars“;
Ruski sistemi PVO takođe su uništili 33 ukrajinske bespilotne letelice;
U zaporoškom pravcu ruska vojska je tokom prethodna 24 časa ubila do sto ukrajinskih vojnika i uništila jedan ukrajinski tenk, tri oklopna vozila i tri automobila. Tokom kontrabaterijske borbe uništeni su artiljerijski sistem M777, oruđe D-20, samohodna haubica „gvozdika“, kao i četiri haubice D-30;
U DNR i Hersonu ruske snage pogodile su komantno-osmatračke punktove dve ukrajinske brigade;
U južnodonjeckom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 125 vojnika;
U krasnolimanskom pravcu ruske snage odbile su dva napada jurišnih grupa ukrajinske vojske i porazile brigadu „Azov“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji). Ubijeno je i ranjeno do 55 vojnika, dva borbena vozila pešadije, dva pikapa, samohodna haubica „akacija“ i dve haubice D-30;
U donjeckom pravcu ruske snage odbile su sedam napada ukrajinskih trupa u DNR, ukrajinske snage izgubile su do 445 vojnika, a uništene su tri borbena vozila pešadije, 11 automobila, samohodna haubica „gvozdika“ i dve haubice D-30;
U Hersonskoj oblasti ruske snage uništile su skladište municije 126. brigade teritorijalne odbrane Ukrajine;
U oblasti Zvanovke u DNR ruske snage uništile su skladište sa municijom 10. planinsko-jurišne brigane Oružanih snaga Ukrajine;
Ruska avijacija uništila je na aerodromu u Dnjepropetrovskoj oblasti lovac MiG-29 Vazdušnih snaga Ukrajine;
U kupjanskom pravcu ruske snage ubile su do 25 ukrajinskih vojnika i uništeno dva automobila i samohodna artiljerijska haubica „gvozdika“;
U hersonskom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 90 vojnika, dva tenka, dva automobila i dve haubice D-30.
13:02 25.09.2023
Ruski sistemi PVO uništili su oko 13 časova dve ukrajinske bespilotne letelice iznad Belgorodske oblasti, a jednu iznad Crnog mora, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
13:00 25.09.2023
Prva partija američkih tenkova „abrams“ isporučena je u Ukrajinu u subotu, piše „Njujork tajms“ pozivajući se na izvore.
Kako se navodi u tekstu, narednih meseci će biti isporučeno još tenkova. Zvaničnici nisu naveli njihov tačan broj.
12:54 25.09.2023
Rusija garantuje bezbednost i efikasnost misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Zaporožskoj nuklearki, izjavio je generalni direktor državne korporacije „Rosatom“ Aleksej Lihačov.
„Pružamo i garantujemo uslove neophodne za efikasan i bezbedan rad zaposlenih u IAEA (u Zaporožskoj NE) u budućnosti“, rekao je Lihačov, govoreći u Beču na generalnoj konferenciji IAEA.
On je dodao i da su nepromišljena dejstva ukrajinske vojske jedini izvor pretnji Zaporožskoj nuklearnoj elektrani.
„Uzimajući u obzir rad od više od godinu dana mojih kolega i inspektora IAEA u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani mogu da kažem: jedini pravi izvor pretnji po elektranu i njene radnike su nepromišljena dejstva kijevskih oružanih formacija“, rekao je Lihačov, govoreći u Beču na generalnoj konferenciji IAEA.
On je istakao da principijelni stav Rusije ostaje nepromenjen: „bezbednost nuklearnih objekata je naš apsolutni, bezuslovni prioritet. Preduzimamo sve neophodne mere da osiguramo nuklearnu i fizičku bezbednost Zaporoške nuklearne elektrane“, naglasio je on.
Prema njegovim rečima, Rusija očekuje da će IAEA, pod rukovodstvom Rafaela Grosija, nastaviti da radi u okviru svog mandata, uprkos pokušajima jednog broja zemalja da politizuju rad agencije.
11:37 25.09.2023
Ukrajinske snage su u protekla 24 sata izvele oko sto artiljerijskih napada na civilnu infrastrukturu gradova Nova Kahovka i Kahovka i okolnih sela koja se nalaze duž leve obale Dnjepra u Hersonskoj oblasti, saopštile su hitne službe ovog regiona.
10:56 25.09.2023
Ukrajinske snage ne prestaju da napadaju na južnom krilu Artjomovska (Bahmut) u delu Kleščejevka-Andrejevka, a na severnom krilu povećavaju snage, izjavio je lider DNR Denis Pušilin.
„Neprijateljski napadi tamo se vrše svakodnevno, i danju i noću, ali naš zadatak je da to sprečimo, tamo je važna linija – železnička pruga“, rekao je Pušilin.
On je dodao da su se ukrajinske snage koncentrisale ka tom pravcu i imale su neke uspehe.
Prema njegovim rečima, Andrejevka i Kleščejevka ostaju u sivoj zoni, gde je zbog terena teško utvrditi položaje.
„Shvatamo da neprijatelj želi da promeni situaciju na južnom krilu. Tek tada će uključiti severno krilo“, objasnio je Pušilin.
10:44 25.09.2023
Raketa sistema S-300 - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
RUSIJA
U Pridnjestrovlju pronađeni ostaci rakete S-300
10:44 25.09.2023
Ruski PVO sistemi presreli su oko 10.30 ukrajinski dron iznad Kurske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
10:33 25.09.2023
Redovnim isporukama naoružanja Kijevu Zapad povećava stepen sukoba, ali to neće moći da prelomi tok specijalne vojne operacije, izjavio je lider DNR Denis Pušilin.
„Ne iznenađuje što neprijatelj i dalje ide putem povećanja potencijala i povećanja stepena – ne govorim samo o oružanim formacijama Ukrajine, govorim i o zapadnom nadzoru. Vidimo da za sada nema nekih preduslova za smanjenje isporuka naoružanja. Stoga je za nas to, nažalost, predvidljivo“, rekao je Pušilin za televiziju „Rusija 24“.
„Reći da to ni na koji način neće uticati na bezbednost vojnika i civilnog stanovništva, što nas najviše brine, bilo bi, naravno, pogrešno. Da li će to moći da preokrene tok vojne operacije? Naravno da ne. Stoga neprijatelj i dalje diže stepen. Moramo da realizujemo one protivmere koje su nam propisane i koje je razvila komanda Oružanih snaga Rusije“, naglasio je on.
Pentagon je ranije saopštio da će novi paket američke vojne pomoći Ukrajini uključivati kasetne artiljerijske granate, municiju za višestruke raketne sisteme „hajmars“, sisteme protivvazdušne odbrane „avendžer“ i mitraljeze za borbu protiv bespilotnih letelica. Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da će Sjedinjene Američke Države isporučiti Ukrajini oružje u vrednosti od 325 miliona dolara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala