- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador optužio Zapad za dvostruke standarde zbog situacije sa decom Donbasa

© Sputnik / Ilья Naйmušin / Uđi u bazu fotografijaStradala deca Donbasa
Stradala deca Donbasa - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
Pratite nas
Ambasador Rusije u Belorusiji Boris Grizlov izjavio je da se Zapad vodi dvostrukim standardima kada ocenjuje postupke Minska i Moskve pružanja pomoći deci iz Donbasa i u proceni situacije sa oduzimanjem dece ukrajinskih izbeglica u Evropi.
„Već nekoliko meseci Zapad vodi informacionu kampanju, iznoseći neutemeljene optužbe protiv Rusije i Belorusije za navodnu 'prisilnu deportaciju dece iz Ukrajine'. Ta laž je bila povod za Međunarodni krivični sud da donese politički motivisane i zločinačke odluke da izda 'naloge za hapšenje' predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i ombudsmana za prava deteta Marije Lavov-Belove“, navodi se u saopštenju Grizlova koje je objavila ambasada Rusije u Belorusiji.
On je istakao da Rusija i Belorusija rade ogroman posao na spajanju porodica, zaštiti i pružanju pomoći deci koje su žrtve akcija kijevskog režima. Istovremeno je konstatovao da „zapadni političari jednostavno ne žele da čuju istinu i nastavljaju da čitaju sa papira unapred pripremljene i nepotkrepljene teze“.
„U njihovoj svesti odavno su čvrsto ukorenjeni dvostruki standardi. Dovoljno je reći da je svojevremeno Zapad potpuno zatvorio oči na prinudno odvođenje dece iz Donbasa na teritorije koje kontrolišu Oružane snage Ukrajine. Ni oduzimanje dece od živih roditelja, ni nasilna ukrajinizacija maloletnika koji govore ruski nisu zabrinuli ni Evropu ni SAD. Sada, kada Rusija evakuiše decu iz zone borbenih dejstava, što je potpuno u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom i Konvencijom o pravima deteta, Brisel i Vašington to vide kao 'nezakonitu deportaciju'“, ocenio je Grizlov.
Međutim, po njegovim rečima, zapadni političari bi trebalo da otvore oči i vide kako se tretiraju porodice ukrajinskih izbeglica u Evropi.
„Oduzimanje dece od državljana Ukrajine u inostranstvu već je postalo sistemsko. Letos je kancelarija komesara za ljudska prava Vrhovne rade Ukrajine prijavila najmanje 240 takvih slučajeva. Postoje izveštaji o oko 80 incidenata u Nemačkoj. Do avgusta ove godine iz ukrajinskih porodica u Poljskoj je oduzeto 75 dece, u Francuskoj 11, u Italiji sedam. Zabrinjavajuće vesti stižu i iz drugih zemalja EU“, naglasio je Grizlov.
Kako je istakao, Ukrajinci nisu znali s čim se mogu suočiti na Zapadu – nadali su se zaštiti i lepom životu, a u stvari su postali „taoci birokratske samovolje, pa čak i žrtve kriminalnih šema“.
Grizlov je naglasio da posebnu pažnju zavređuje sudbina dece koja su se našla u Evropi bez roditelja, odnosno u pratnji vaspitača, daljih i bližih rođaka, pošto u nekoliko zemalja, poput Italije, starateljstvo nad njima dobijaju lokalni građani ili ih šalju u specijalizovane dečje ustanove.
Ruski diplomata je upitao zašto se takvi postupci ne klasifikuju kao prisilno zadržavanje maloletnika u stranoj državi i zašto Evropu ne brine što su ukrajinska deca udaljena od kuće, zaboravljaju svoj maternji jezik i lišena komunikacije sa porodicom.
„Brisel i Vašington ne vide brvno u svom oku i namerno nastavljaju da iskrivljuju činjenice i da vatreno okrivljuju Moskvu i Minsk“, zaključio je Grizlov.
Ranije je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio da je je generalni sekretar UN Antonio Gutereš na sednici Saveta bezbednosti o Ukrajini izneo čitav niz neistinitih tvrdnji o dešavanjima u Ukrajini, između ostalog i na temu dece. On je zamolio Gutereša da objasni na osnovu kojih činjenica je govorio o „krađi“ dece u Ukrajini. Lavrov je poručio da je Rusija davno objavila prezimena dece koja su premeštena na bezbedno nakon početka specijalne vojne operacije, te da roditelji i rođaci mogu doći po njih.
Pogledajte novo izdanje emisije „Moj pogled na Rusiju“:
Dan sećanja na poginulu decu u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2023
RUSIJA
STOP ubistvu dece u Donbasu: Lavrov predao Guterešu poruku devojčice iz Luganska
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala