- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Policija privela 142 demonstranta u Jerevanu /video/

© AP Photo / Hayk BaghdasaryanDemonstranti na protestu u Jerevanu
Demonstranti na protestu u Jerevanu - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
Pratite nas
Jermenska policija privela je u ponedeljak ujutru 142 demonstranta u Jerevanu koji zahtevaju ostavku premijera Nikola Pašinjana, saopštila je pres služba policije za Sputnjik.
Ranije je saopšteno da je policija privela 53 demonstranta.
Demonstranti od jutros blokiraju ulice Jerevana, pokušavajući da parališu saobraćaj u gradu.
U nedelju su organizatori protesta pozvali građane da parališu saobraćaj u prestonici blokadom ulica od 7 do 11 časova.
U jednoj od centralnih gradskih ulica policija je deo demonstranata privela i odvela i pre početka akcije.
Protesti u glavnom gradu Jermenije ne jenjavaju od prošlog utorka, kada je Azerbejdžan pokrenuo vojnu operaciju u Karabahu. Na Trgu republike u centru Jerevana demonstranti traže ostavku premijera Nikola Pašinjana, koji je priznao Karabah kao deo Azerbejdžana. S vremena na vreme dolazi do sukoba i tuče između demonstranata i policije.

Eskalacija situacije u Nagorno Karabahu

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana 19. septembra je saopštilo da je Baku pokrenuo antiterorističku operaciju lokalnog karaktera u Nagorno Karabahu radi uspostavljanja ustavnog poretka. Uz posredovanje ruskih mirotvoraca, vlasti Nagorno Karabaha su u sredu 20. septembra prihvatile predlog o prekidu vatre od 11 sati, saopštile su vlasti nepriznate republike. Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da su Azerbejdžan i Karabah dogovorili potpuni prekid vatre.
Prošle godine Jerevan i Baku su uz posredovanje Rusije, SAD i EU počeli pregovore o budućem mirovnom sporazumu.
Prethodno, krajem maja 2023. godine, Pašinjan je izjavio da njegova zemlja priznaje suverenitet Azerbejdžana zajedno sa teritorijom Karabaha, u ukupnoj površini od 86,6 hiljada kvadratnih kilometara. Azerbejdžanski lider Ilham Alijev izjavio je da Baku i Jerevan mogu da potpišu mirovni sporazum u najskorije vreme, ukoliko Jerevan ne promeni svoj stav.
Ruski predsednik Vladimir Putin je na sednici Istočnog ekonomskog foruma izjavio da je jermensko rukovodstvo, zapravo, priznalo suverenitet Azerbejdžana nad Nagorno Karabahom. Predsednik je istakao da to nije bila odluka Rusije, već odluka jermenskih vlasti. Istovremeno, on je saopštio da je u kontaktu sa Pašinjanom i da nema problema u komunikaciji.
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2023
SVET
Pašinjan pozvao međunarodnu zajednicu da podrži suverenitet i teritorijalni integritet Jermenije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala