- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Novi sistemi, dronovi: Šta su na sajmu naoružanja predstavili Srbija, Rusija i Iran /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićNa sajmu učestvuje 154 izlagača iz celog sveta, ali za srpsku vojnu industriju ovo je dan kada može da pokaže najnovija dostignuća
Na sajmu učestvuje 154 izlagača iz celog sveta, ali za srpsku vojnu industriju ovo je dan kada može da pokaže najnovija dostignuća - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
Pratite nas
Novi artiljerijski sistemi i dronovi, kao i učešće Rusije, Irana i Kine, obeležavaju beogradski sajam naoružanja „Partner 2023“.
Na sajmu učestvuje 154 izlagača iz celog sveta, ali za srpsku vojnu industriju ovo je dan kada može da pokaže najnovija dostignuća. Ruski vojnoindustrijski kompleks predstavlja kompanija „Rosoboroneksport“. Ova kompanija predstavlja širok dijapazon ruskog naoružanja i tehnike, od lakog pešadijskog naoružanja, preko oklopnih vozila do vazduhoplova.
Jedan od izlagača je i Vojnotehnički institut (VTI) na čijim štandovima mogu da se vide i prototipovi četiri nova drona – „Pegaz“, „Vrabac“, „Osica“ i „Obad“.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPripadnik Vojske Srbije sa dronom
Pripadnik Vojske Srbije sa dronom - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
Pripadnik Vojske Srbije sa dronom

Novi dronovi za srpsku vojsku

Potpukovnik Saša Lakić, načelnik odeljenja koje se bavi integracijom naoružanja u okviru Sektora za vazduhoplovstvo VTI kaže da je ovaj ugledni institut izložio veliki broj noviteta iz svog razvojnog programa. Jedan od njih je i „Pegaz“, daljinski pilotirani vazduhoplov.
„To je sistem namenjen za osmatranje, navođenje artiljerijske vatre i za dejstvo vođenim raketama na ciljeve na zemlji. To je sistem koji je VTI razvio u saradnji sa kineskom kompanijom „Alit“. Prošao je završna ispitivanja u okviru Tehničkog opitnog centra i sada je u fazi uvođenja u naoružanje Vojske Srbije“, objašnjava Lakić.
„Pegaz“ je već i formalno uveden u naoružanje, kada serijska proizvodnja bude završena, jedinice će biti snabdevene ovim dronom.
„Obad“ je dron koji je namenjen za višestruke misije – velike je nosivosti i može da nosi različite module naoružanja. Na sajmu je prikazan sa raketama „Maljutka“, a može da nosi i druge rakete, kao i minobacačke mine u zavisnosti od zadataka.
© Sputnik / Lola ĐorđevićBespilotne letelice se koriste u civilne i vojne svrhe
Bespilotne letelice se koriste u civilne i vojne svrhe - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
Bespilotne letelice se koriste u civilne i vojne svrhe
Osim toga, „Obadi“ mogu da nose terete jedinicama na nepristupačnim terenima, kao i da vrše evakuacije.
Dronovi „Vrabac“ i „Osica“ integrisani su na vozila velike prohodnosti. Ovi dronovi nalaze se, prema Lakićevim rečima, u fazi opremanja jedinica. Dok je „Vrabac“ izviđački dron, „Osica“ je dron samoubica. Integrisani na istu upravljačku stanicu, „Osica“ deluje po ciljevima koje „Vrabac“ otkrije, kaže Lakić.
© Sputnik / Lola ĐorđevićTromblonske mine
Tromblonske mine - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
Tromblonske mine

Stara raketa u novom ruhu

Nenad Cakić je u okviru VTI rukovodilac projekta „Maljutka“.
Naš sagovornik ovu legendarnu protivtenkovsku raketu opisuje kao „staru dobru, ali prevaziđenu raketu“.
„Ali imamo je u velikim količinama i ideja je bila da se tako nešto ne baca, nego da im se podigne borbena vrednost na dva načina. Prvo, da im se pojača ubojitost rakete i to u dva smisla. Ovde imamo raketu 2F kojoj je klasična bojeva glava zamenjena termobaričnom bojevom glavom, koja je namenjena uništavanjem zaklonjenih utvrđenih tačaka“, priča Cakić.
Osnovna namena Maljutke je uništavanje tenkova. Međutim, svi savremeni tenkovi zaštićeni su aktivnim oklopom i zato svaka protivoklopna raketa, kako naš sagovornik kaže, koja drži do sebe, mora da ima tandem-kumulativnu bojevu glavu. Zato su na taj način stručnjaci VTI osavremenili i Maljutku.
© Sputnik / Lola ĐorđevićSajam naoružanja i vojne opreme Partner 2023
Sajam naoružanja i vojne opreme Partner 2023  - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
Sajam naoružanja i vojne opreme Partner 2023
Takođe, inženjeri VTI osmislili su i novi poluautomatski sistem za gađanje. Prema njegovim rečima, VTI je pola „Partnera 2023“.
Na sajmu je predstavljen nova samohodna haubica Nora B-52 NG „Perun“, kalibra 155 milimetara, sa dometom koji može biti i više od 50 kilometara.
U pitanju je artiljerijski sistem nove generacije koji je prvi put pred očima javnosti, od kojeg se očekuje da će dodatno unaprediti sposobnosti Vojske Srbije i biti u narednom periodu jedan od bitnih aduta na stranom tržištu.
© Sputnik / Lola ĐorđevićRuski vojnoindustrijski kompleks predstavlja kompanija „Rosoboroneksport“
Ruski vojnoindustrijski kompleks predstavlja kompanija „Rosoboroneksport“ - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
Ruski vojnoindustrijski kompleks predstavlja kompanija „Rosoboroneksport“

Sankcije su Iran naterale da stane na sopstvene noge

Jedan od najvećih inostranih štandova na sajmu je sajam Irana. Ali Siavaš iz iranskog Ministarstva odbrane kaže da je iranska delegacija na sajam pozvana zbog dobrih srpsko-iranskih odnosa.
„Prihvatili smo poziv i došli smo da prikažemo naše proizvode. Izvozimo proizvode u više od četrdeset zemalja i ovde smo da prikažemo naše mogućnosti. Ovo što je ovde prikazano samo je vrh ledenog brega i drago nam je što smo u Srbiji“, kaže Siavaš.
Na štandu je izloženo širok dijapazon proizvoda iranske vojne industrije – od sistema za elektronsko izviđanje, preko lakog naoružanja, modela raketa i dronova.
„Imamo proizvode za različite namene – od kopnenog do mornaričkog naoružanja i spremni smo da objasnimo i prikažemo njihove karakteristike svim zainteresovanim kupcima“, ističe Siavaš.
© Sputnik / Lola ĐorđevićJedan od najvećih inostranih štandova na sajmu je sajam Irana
Jedan od najvećih inostranih štandova na sajmu je sajam Irana - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
Jedan od najvećih inostranih štandova na sajmu je sajam Irana
Prema njegovim rečima, sankcije su uticale na to da iranska vojna industrija stane na sopstvene noge, što kako kaže, pokazuje širok dijapazon proizvoda.
„Uprkos svim sankcijama, naši naučnici, naši lideri i menadžeri ujedinili su se. Mislim da bez sankcija ne bismo mogli da dostigemo ovaj nivo razvoja“, zaključuje Siavaš.
Podsećamo, ministar odbrane Miloš Vučević najavio je da će njegovo ministarstvo sa domaćim fabrikama potpisalo ugovore za nabavku naoružanja u vrednosti od 6,2 milijarde dinara, koje će u narednom periodu biti isporučene Vojsci Srbije.
„Tokom sajma se očekuje potpisivanje novih ugovora dvostruko veće vrednosti od prethodno navedene, što je samo deo intenziviranog procesa opremanja Vojske Srbije naoružanjem iz domaće proizvodnje. Osim nastavka isporuke domaćih složenih borbenih sistema, do kraja godine Vojsci Srbije biće isporučene znatne količine novog streljačkog naoružanja“, rekao je on.
© Sputnik / Lola ĐorđevićSajam "Partner " najveći je i najznačajniji sajam naoružanja i vojne opreme u regionu
Sajam Partner  najveći je i najznačajniji sajam naoružanja i vojne opreme u regionu  - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
Sajam "Partner " najveći je i najznačajniji sajam naoružanja i vojne opreme u regionu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala