- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj o zaoštravanju na KiM: Situacija potencijalno opasna, prema Srbima se zauzima neobjektivan stav

© Sputnik / Alekseй MaйševPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
Pratite nas
Situacija na Kosovu i Metohiju je izuzetno teška, napeta i potencijalno opasna, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov novinarima povodom poslednjih dešavanja u južnoj srpskoj pokrajini.
„Na kosovskom planu vidimo prilično ustaljen neobjektivan odnos prema Srbima. To je tradicionalno neuravnotežena linija“, istakao je Peskov.
Portparol je naglasio da je situacija tamo veoma i izuzetno napeta, potencijalno opasna i da Moskva pažljivo prati razvoj događaja.
Peskov je podvukao da ne komentariše incident u pravoslavnom manastiru Banjska na severu KiM, ali ističe redovne provokacije protiv sprskog stanovništva u toj oblasti.
„To da se protiv Srba veoma često organizuju različite provokacije nije tajna ni za koga. Naravno, u pozadini tih provokacija uvek se diže buka“, rekao je Peskov.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tokom sinoćnjeg obraćanja naciji da su predstavnici snaga NATO na Kosovu (KFOR) faktički dali premijeru samoproglašene republike Kosovo Aljbinu Kurtiju "kart blanš" za ubijanje Srba tokom incidenta na severu južne srpske pokrajine, gde su ubijena tri građanina Srbije. Predstavnici KFOR pomagali su policiji tzv. Kosova u operaciji protiv lokalnih Srba.
Prethodno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom kako bi ga izvestio o poslednjim dešavanjima na KiM.
Vučić je nakon susreta napisao na društvenim mrežama da je informisao Harčenka o činjenici da se na Kosovu i Metohiji provodi brutalno etničko čišćenje koje organizuje Aljbin Kurti uz podršku dela međunarodne zajednice.
Zašto se Zapadu svuda priviđa Rusija na Balkanu pogledajte u Sputnjik intervjuu:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala