- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kip kardinala optuženog za zlostavljanje uklonjen ispred katedrale u Nemačkoj

© AP Photo / Christoph ReichweinKip kardinala optuženog za zlostavljanje uklonjena ispred katedrale u Nemačkoj
Kip kardinala optuženog za zlostavljanje uklonjena ispred katedrale u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
Pratite nas
Statua preminulog nemačkog kardinala Franca Hengsbaha uklonjena je danas sa postolja ispred katedrale u Esenu u zapadnoj Nemačkoj, nekoliko dana pošto su u javnost dospele optužbe o seksualnim zlostavljanjima od pre više decenija.
Optužbe protiv kardinala Hengsbaha, koji je umro 1991. godine, doprinele su da skandal o zlostavljanjima koja su činili sveštenici u Nemačkoj dopre do žiže javnosti, navodi AP.
Prošle nedelje, Esenska eparhija je saopštila da postoje sumnje da je Hengsbah, koji je bio episkop Esena 33 godine, možda zlostavljao 16-godišnju devojčicu 1950-ih kada je bio pomoćni episkop u obližnjem Paderbornu.
Navedeno je i da ga je jedna žena optužila da ju je zlostavljao 1967, kada je već bio episkop Esena.
U pismu parohijama objavljenom u petak, sadašnji biskup Franc-Jozef Overbek se izvinio zbog svojih grešaka u postupanju sa optužbama, i rekao da je čuo za jednu optužbu 2011. godine i da nije uradio ništa nakon što je Vatikan utvrdio da nije verodostojna.
„Sada moram da priznam da su optužbe pogrešno procenjene 2011. godine i da je učinjena nepravda onima koji su pogođeni“, rekao je on.
U izveštaju koji je naručila crkva 2018. godine, navodi se da je sveštenstvo u Nemačkoj zlostavljalo najmanje 3.677 ljudi između 1946. i 2014. i da je više od polovine žrtava bilo mlađe od 13 godina, a skoro trećina su bili dečaci koji su pevali u crkvi i pomagali sveštenicima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala