Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Eparhija Raško-prizrenska demantovala navode da je u manastiru Banjska pronađena veća količina oružja

© Foto : Wikipedia/pictureskosovo.free.fr/Public domainManastir Banjska na Kosovu i Metohiji
Manastir Banjska na Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
Pratite nas
Eparhija raško-prizrenska demantovala je lažne vesti koje mogu da nanesu ogromnu štetu Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi da je u manastiru Banjskoj pronađena velika količina oružja.
"U toku dana Euleks i kosovska policija su došli u manastir da izvrše uviđaj. U manastirskim konacima i crkvi, koji se nalaze unutar zidina manastira i koji su bila zaključani za vreme svih dešavanja, EULEKS i policija nisu pronašli ništa što bi moglo da kompromituje manastir i bratiju, saopštila je Eparhija Raško-prizrenska.
Međutim, na dva mesta u manastirskom dvorištu, nađeno je vatreno oružje, pancir i delovi opreme, koje su naoružana lica bacila prilikom povlačenja iz manastira. Takođe, u manastiru nisu naišli ni na kakve tragove krvi i za sve vreme dešavanja nije bilo žrtava unutar zidina manastira. Forenzičari su uzeli otiske i obavili su razgovor sa poklonicima, koji su potom u pratnji policije i EULEKSA, preko prelaza Jarinje otputovali svojim kućama.
Eparhija navodi da je Iguman Danilo prilikom pretresa manastira, EULEKSu i policiji pokazao sve prostorije konaka, iz čega se mogli videti da monasi i poklonici ni na kakav način nisu učestvovali u tragičnim zbivanjima. Takođe se precizira i da se monaški život polako u manastiru normalizuje.
"Eparhija objavljuje ovo saopštenje najviše iz razloga kako bi demantovala razna nagađanja i proizvoljne vesti koje se pojavljuju i šire medijima.
Episkop Teodosije koji je danas posetio manastir pozivao je sve na smirivanje napetosti i očuvanje mira održavajući kontakt sa KFOR-om, EULEKS-om i ambasadorima kvinte, radi zaštite naših svetinja i vernog naroda. Naša crkva ostaje čvrsto opredeljena i angažovana u rešavanju svih problema na Kosovu i Metohiji mirnim putem i dijalogom, osuđujući svaki vid pretnji i nasilja", navedeno je u saopštenju.
Tzv. kosovski policajci u selu Banjska - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
SRBIJA
Srpska lista: Bar dvojica Srba ubijeni pošto su se predali, tražićemo istragu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala