- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Deo londonske policije predao oružje u znak protesta, pozvani vojni specijalci

CC BY 2.0 / Claire Myers / PRORoyal Navy Media Archive / Britanski marinci tokom vežbi u Burnmautu
Britanski marinci tokom vežbi u Burnmautu - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
Pratite nas
Londonska policija zatražila je od Ministarstva odbrane Britanije da odobri učešće vojnih specijalaca, pripadnika SAS u protivterorističkim akcijama, budući da je deo pripadnika specijalnih policijskih jedinica položilo oružje u znak protesta zbog suđenja jednom njihovom kolegi za ubistvo mladića. Ministarstvo odbrane prihvatilo je taj zahtev.
Više od 300 naoružanih pripadnika londonske policije, oko 10 odsto svih pod oružjem, odbilo je da nosi oružje, zbog čega je Skotland jard podneo zvaničan zahtev Ministarstvu odbrane za pomoć, navode britanski mediji.
Zbog brzog širenja protesta među policijskim specijalcima u Londonu, a britanske vlasti strahuju da bi mogao da se proširi u celoj zemlji, od manjih jedinica zatraženo je da se njihovi pripadnici priključe antiterorističkim snagama, a potom je zatražena i pomoć vojske, pišu britanski mediji.
Londonska Metropoliten policija tražila je da vojnici SAS-a budu u pripravnosti u slučaju protivterorističkih akcija koje bi policija morala da sprovede. Vojnici ne bi patrolirali ulicama, već bi isključivo učestvovali u specijalnim akcijama policije ukoliko bude potrebe.
Iz Metropoliten policije i Ministarstva odbrane potvrđeno je da će vojni specijalci učestvovati u protivterorističkim akcijama, ukoliko bude potrebe.
Protest naoružanih policajaca započeo je zbog toga što je njihov kolega, identifikovan samo kao NX121 optužen zbog ubistva Krisa Kabe (23), nenaoružanog mladića, tokom akcije u južnom Londonu prošlog septembra.
Pobunjeni policajci navode da ne žele da rizikuju moguću optužnicu za ubistvo zbog svog učešća u policijskim akcijama.
Šef Metropoliten policije Mark Rouli zatražio je veću zaštitu za naoružane policajce, navodeći da se njihova upotreba sile prebrzo karakteriše kao krivično delo. On je dodao da su naoružani policajci u 4.000 intervencija prošle godine, samo dva puta upotrebili oružje.
Suela Brejverman, državni sekretar, podržala je policajce i pozvala je na preispitivanje pravila zbog kojih oni mogu da „završe na sudu radeći svoj posao“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala