Šta su jeli ruski vitezovi koji su pobedili mongolsku Zlatnu hordu /foto/
Šta su jeli ruski vitezovi koji su pobedili mongolsku Zlatnu hordu /foto/
Sputnik Srbija
Na Kulikovom polju održavaju se manifestacije posvećene 643. godišnjici Bitke na Kulikovom polju. Prema rečima organizatora, ove godine posebna pažnja posvećena je... 24.09.2023, Sputnik Srbija
Zamenik direktora Državnog muzeja-rezervata Kulikovo polje Andrej Naumov izjavio je da mnogi nalazi dokazuju hipotezu da su u oblasti Kulikovog polja u Epifanskom okrugu u 15-16. veku postojala stambena naselja. To otvara mogućnost da se događaj sagleda iz drugačije perspektive.Bitka na Kulikovom polju jedna je od najznačajnijih bitka u ruskoj istoriji, koja se odigrala 8. septembra 1380. protiv mongolske Zlatne horde. Poprište bitke je bilo Kulikovo polje (danas Tulska oblast), pored reke Don, gde je nakon pobede ruski knez Dmitrij Ivanovič dobio nadimak Donski.Organizatori događaja posvetili su takmičenje u istorijskoj kuhinji stvaranju najmirnije slike tog perioda. Prema mišljenju istoričara, u staroj Rusiji ljudi su veoma voleli i smatrali obaveznim jelom – čorbe. Na primer, čorba sa mesom ili ribom poznata je u Rusiji vekovima. Preci Rusa su je kuvali u drvenim posudama i kožnim torbama, koristeći kamenje zagrejano u vatri, a kasnije – u glinenim posudama. Od kupusa se pravila čorba od povrća. Još jedno uobičajeno jelo iz tog vremena – kaša, kuvala se uglavnom od graška i pirinča.Pogledajte u galeriji šta su jeli i kako su spremali hranu ljudi tog istorijskog perioda.
Na Kulikovom polju održavaju se manifestacije posvećene 643. godišnjici Bitke na Kulikovom polju. Prema rečima organizatora, ove godine posebna pažnja posvećena je naučnoj rekonstrukciji u kontekstu najnovijih istraživanja.
Zamenik direktora Državnog muzeja-rezervata Kulikovo polje Andrej Naumov izjavio je da mnogi nalazi dokazuju hipotezu da su u oblasti Kulikovog polja u Epifanskom okrugu u 15-16. veku postojala stambena naselja. To otvara mogućnost da se događaj sagleda iz drugačije perspektive.
Bitka na Kulikovom polju jedna je od najznačajnijih bitka u ruskoj istoriji, koja se odigrala 8. septembra 1380. protiv mongolske Zlatne horde. Poprište bitke je bilo Kulikovo polje (danas Tulska oblast), pored reke Don, gde je nakon pobede ruski knez Dmitrij Ivanovič dobio nadimak Donski.
Organizatori događaja posvetili su takmičenje u istorijskoj kuhinji stvaranju najmirnije slike tog perioda.
Prema mišljenju istoričara, u staroj Rusiji ljudi su veoma voleli i smatrali obaveznim jelom – čorbe. Na primer, čorba sa mesom ili ribom poznata je u Rusiji vekovima. Preci Rusa su je kuvali u drvenim posudama i kožnim torbama, koristeći kamenje zagrejano u vatri, a kasnije – u glinenim posudama. Od kupusa se pravila čorba od povrća. Još jedno uobičajeno jelo iz tog vremena – kaša, kuvala se uglavnom od graška i pirinča.
Pogledajte u galeriji šta su jeli i kako su spremali hranu ljudi tog istorijskog perioda.
Pristup ćaskanju je blokiran zbog narušavanja pravila.
Ponovo možete da učestvujete za:∞.
Ako se ne slažete sa blokiranjem, koristite formular za povratne informacije
Razgovor je završen. U diskusiji možete učestvovati 24 sata od objavljivanja članka.