- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija počela testiranje hipersoničnih snajperskih metaka

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe ruskih specijalaca
Vojne vežbe ruskih specijalaca - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2023
Pratite nas
U Rusiji je počelo testiranje hipersoničnih snajperskih metaka koji će moći da razvijaju brzinu veću od 1.500 metara u sekundi, izjavio je Sputnjiku generalni direktor kompanije „Lobajev arms“ Vladislav Lobajev.
„Lobajev arms“ je obnovila razvoj i počela ispitivanje uslovno hipersoničnih metaka. U kompaniji se sprovode testiranja brzine i preciznosti“, rekao je on.
Pojasnio je da se municija za sada zove „uslovno hipersonična“, jer trenutno leti „na ivici“ hipersonične brzine.

„Možemo je lansirati kao hipersoničnu varijantu ili da postignemo hiperzvuk. Odluku ćemo doneti na osnovu rezultata testiranja, kada se utvrdi masa serijskog proizvoda. Hiperzvuk počinje brzinom od preko 1.500 metara u sekundi, brzim snajperskim metkom smatra se onaj koji leti brzinom od 900 metara u sekundi“, istakao je Lobajev.

Prema njegovim rečima, kompanija je ranije zaustavila projekat hipersoničnih metaka jer se pojavila potreba da se poveća serijska proizvodnja postojećih obrazaca naoružanja, ali je sada projekat nastavljen pošto su Oružane snage Ukrajine počele aktivno da koristi nove metke na bojnom polju kalibra 10h100 milimetara.

„Neprijatelj primenjuje taj kalibar municije na daljinu izvan zone na koju deluju puške kalibra ‘čejtak’ (‘Cheytac’ 10,3h77 milimetara), odnosno na rastojanju 2,4-2,6 kilometara. Ti meci su opasni jer oni probijaju bilo koja sredstva individualne zaštite oklopnih vozila na daljini od 1,7 do 1,8 kilometara“, zaključio je Lobajev.

Kompanija „Lobajev arms“ je specijalizovana za proizvodnju civilnog i službenog snajperskog oružja, nalazi se u mestu Tarusa, u oblasti Kaluga i postala je prvo privatno odbrambeno preduzeće u istoriji Rusije.
Dron na nišanu snajperiste - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2023
RUSIJA
Dronovi na nišanu: Rusija testirala laserski top
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala