- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bivši šef Evropske komisije: Članstvo Ukrajine u EU izazvaće nesuglasice

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaZastave Ukrajine i EU u Kijevu
Zastave Ukrajine i EU u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2023
Pratite nas
Prijem Ukrajine u EU zahtevaće radikalne reforme od unije, što će izazvati nesuglasice među zemljama-članicama, izjavio je za „Fajnenšel tajms“ bivši šef Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.
„U potpunosti podržavam zahtev Kijeva za članstvo. Međutim, rasprave o fundamentalnim promenama u institucionalnoj ravnoteži mogle bi da izazovu velika neslaganja u Evropskoj uniji“, primetio je on.
Barozo je naglasio da će pristupanje novih članica, kao što su Ukrajina i Moldavija, dovesti do problema u donošenju mnogih odluka koje se tiču spoljne politike ili budžeta. Prema njegovom mišljenju, upravo o ovim pitanjima je neophodna jednoglasnost.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je 28. februara prošle godine potpisao zahtev za ulazak Ukrajine u Evropsku uniju. Šefovi država i vlada Evropske unije su na samitu u Briselu 23. juna 2022. odobrili davanje Ukrajini i Moldaviji statusa kandidata za članstvo u savezu. Da bi započele pregovore, zemlje treba da ispune niz uslova, uključujući reforme i jačanje borbe protiv korupcije.
Pokazivanje prstom na tekst sporazuma - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2023
RUSIJA
Lavrov: Nacisti preko reda u EU, a Srbija i Turska da čekaju decenijama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala