- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Oklopno vozilo za deminiranje UR-77 Meteorit - Sputnik Srbija

UŽIVO Izabrani lideri DNR, LNR, Zaporoške oblasti

Pratite nas
Tokom noći serija eksplozija odjeknula je u Zaporožju i Dnjepropertovsku. Ruska avijacija uništila je dva skladišta municije protivnika na južnodonjeckom pravcu. Vlasti u Kijevu nemaju rezervni plan u slučaju da se smanji američka pomoć.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:04 23.09.2023
Ukrajinske snage su gađale Donjeck i tom prilikom su ranjene dve žene.
22:03 23.09.2023
Denis Pušilin je izabran za lidera DNR, objavljeno je na njegovom sajtu.
Za gubernatora Zaporoške oblasti izabran je Evgenije Balicki, donedavno v.d. lidera regiona.
Leonid Pasečnik jednoglasno je izabran za lidera LNR.
16:23 23.09.2023
Američki predsednik Džozef Bajden odlučio je da se Ukrajini isporuče operativno-taktički raketni sistemi "ATACMS" sa kasetnom municijom, piše britanski "Fajnenšel tajms" pozivajući se na neimenovane zvaničnike.
"Vašington će poslati Ukrajini verziju raketa sa kasetnom municijom a ne jednom bojevom glavom", navodi se u članku.
Podsetimo, "ATACMS" je operativno-taktička balistička raketa koju proizvodi kompanija "Lokid Martin". Ona može biti lansirana iz višecevnog bacača raketa, uključujući sistem "M142 hajmars".
Prema navodima sagovornika, Kijevu će uskoro biti poslata mala partija raketa, a američke vlasti su se na to odlučile i pre nego što je ukrajinski predsednik došao u SAD ali nisu htela da to i otkriju.
12:36 23.09.2023
Lansiranje krstareće rakete Kalibar - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2023
RUSIJA
Ruska vojska uništila deo zaliha krstarećih raketa i municije sa osiromašenim uranijumom
12:13 23.09.2023
Položaji ukrajinske vojske bili su mete napada teških ruskih bacača granata Solncepek na donjeckom pravcu, izjavio je za Sputnjik portparol grupe „Jug“ Georgij Minesašvili.
Prema njegovim rečima, PVO sistemi su uništili sedam ukrajinskih dronova u oblastima Berestovo i Otradovka u DNR.
11:01 23.09.2023
Oružane snage Ukrajine doživele su neuspeh u pokušaju da napreduju u području Urožajnog na južnodonjeckom pravcu, u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je savetnik vršioca dužnosti načelnika regiona Jan Gagin.
„Ofanziva oružane snage Ukrajine doživela je neuspeh kod Urožajnog. Uprkos više pokušaja i testiranja taktika – nisu imali uspeha. Nekoliko nedelja su gađali naše položaje artiljerijom, pokušali su da zađu na naše položaje, gađali nas svim mogućim sredstvima – sve to se pokazalo neuspešnim. Na kraju, veći deo jurišne grupe protivnika je bio uništen, dok su se ostali brzo razbežali“, rekao je on.
Prema rečima Gagina, Oružane snage Ukrajine su nekoliko puta formirale rezervu u ovom delu fronta, opremajući ih oklopnom tehnikom i artiljerijom. Gubici ukrajinskih jedinica dostigli su nekoliko stotina ljudi.
09:33 23.09.2023
09:33 23.09.2023
08:07 23.09.2023
U Sevastopoljskom zalivu obustavljen je prevoz putnika, saopštile su gradske vlasti.
Gubernator grada Mihail Razvožajev rekao je da su, prema preliminarnim informacijama, u Sevastopolju dejstvovali sistemi PVO i da su fragmenti rakete pali u području pristaništa Suharnaja Balka.
Sve službe su izašle na lice mesta.
07:24 23.09.2023
Zamenik britanskog ministra spoljnih poslova Tarik Ahmad nije potvrdio za Sputnjik da je Kijev napao Sevastopolj britanskim projektilima Storm Šedov.
"Kao i svaka suverena država, Ukrajina ima pravo na samoodbranu. I Velika Britanija podržava suverenu Ukrajinu", rekao je on nakon zahteva da prokomentariše informaciju da je Storm Šedov pogodila Sevastopolj.
Međutim, Ahmad nije odgovorio na zahtev da potvrdi da li je ova vrsta projektila korišćena.
07:13 23.09.2023
Tokom noći, ruske rakete pogodile su strateške objekte u Zaporoškoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.
Za sada nema komentara lokalnih vlasti.
Eksplozije su odjeknule i u Odesi.
07:11 23.09.2023
Ruska avijacija uništila je dva skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom pravcu, saopštio je portparol grupe istok Oleg Čehov.
„U vazdušnom napdu pogođeni su položaji i tehnika Oružanih snaga Ukrajine u području Novodonjecka, Urožajnog i Prijutnog, uništena su dva skladišta municije u Jelisavetovki i Konstantinovki“, rekao je Čehov.
On je pojasnio da su i u području Proskovjevke i Konstantinovke uništene privremene baze 79. vazdušno-jurišne i 72. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine.
Pored toga, tokom kontrabaterijske borbe uništene su minobacačke posade u rejonima Staromajorska, Ugljedara i Vladimirovke.
"Na pravcu južnog Donjecka, jedinice grupe istok, uz podršku artiljerije, osujetile su pokušaj rotacije jedinica Oružanih snaga Ukrajine severno od Novodonjecka. Uništena su automobilska vozila u kojima su se nalazili ekstremisti", dodao je Čehov.
07:07 23.09.2023
Ukrajinske vlasti nisu razmatrale planove u slučaju smanjenja američke pomoći, izjavio je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov u intervjuu američkoj televizijskoj kompaniji Pi-Bi- Es.

„Ne mogu reći da vodimo neke posebne diskusije o nekakvom planu B. Nemamo želju da se upuštamo u bilo kakve apstraktne diskusije“, rekao je on, odgovarajući na pitanje šta će uraditi Ukrajina ako SAD smanje pomoć.

Sekretar SNBO izrazio je zabrinutost što Zapad nije postigao konsenzus o budućnosti Ukrajine.
„Govore o pomoći, a ne o pobedi“, rekao je Danilov.
Ranije je ukrajinski lider Vladimir Zelenski rekao na sastanku sa američkim senatorima tokom posete Vašingtonu da će Ukrajina pretrpeti poraz ako ne dobije novu pomoć od SAD.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala