- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Konferencija za novinare Sergeja Lavrova u Njujorku, posle obraćanja pred Generalnom skupštinom UN - Sputnik Srbija

Lavrov poručio Kijevu i Zapadu: Rusiju više nećete prevariti

Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov po završetku govora pred Generalnom skupštinom UN drži konferenciju za novinare.
Time se i završava učešće ruske delegacije na Generalnoj debati 78. Generalne skupštine UN tokom koje je Lavrov imao preko 20 bilateralnih susreta, kao i razgovore sa predstavnicima različitih organizacija.
Šef ruske diplomatije se sastao i sa generalnim sekretarom UN Antonijem Guterešom.
Pratite uživo na Sputnjiku.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
19:57 23.09.2023
Sergej Lavrov je rekao novinarima da je humanitarni koridori korišćeni u okviru prehrambenog sporazuma nekoliko puta bili upotrebljeni za napade na ruske brodove.
"Dok je sporazum još funkcionisao ti isti koridori u Crnom moru, koje su naši mornari otvorili za bezbedan transport žita, nekoliko puta su korišćeni za lansiranje nadvodnih dronova i za napade na ruske brodove", rekao je on.
Prema njegovim rečima, sva obećanja data Moskvi u okviru tog sporazuma ispostavili su se kao prevara.
"Glavni razlog zbog kojeg smo izašli iz sporazuma i zbog koje je on prestao da funkcioniše jeste to što je sve obećano ispalo prevara", naglasio je Lavrov.
Podsetio je da se crnomorska inicijativa sastojala iz dva dela, to je bio paket do kojeg se došlo pregovorima i koji je bio odraz svih interesa strana.
"Ali, dok se ukrajinski deo paketa realizovao efikasno i brzo, ruski se nije realizovao uopšte", rekao je on.
Čim ruski deo sporazuma počne da funkcioniše biće obnovljen i ukrajinski deo, naglasio je on.
19:43 23.09.2023
Ruski ministar spoljnih poslova najavio je da bi sledećeg meseca mogla da se realizuje njegova poseta Pjingjangu, kao nastavak razgovora predsednika dve države.
19:39 23.09.2023
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ni do dan danas nije dostavio spisak prezimena žrtava događaja u ukrajinskom gradu Buča, iako je ruska strana još pre godinu dana podnela odgovarajuću molbu, rekao je Lavrov.
"Pre godinu dana kada se u Savetu bezbednosti razmatrala ukrajinska kriza čule su se optužbe na račun Rusije u vezi sa tragedijom u Buči. Zatražio sam od Gutereša u prisustvu svih članica SB UN i drugih članica UN, glasno sam ga zamolio da iskoristi svoje mogućnosti i autoritet kako bi uradio nešto, po mom mišljenju, prosto - da obezbedi spisak prezimena ljudi čija su tela prikazana u Buči. Do dana danas nemamo ništa", istakao je on.
19:35 23.09.2023
Ruski ministar: Rusija je spremna za pregovore o Ukrajini, ali neće razmatrati nikakve predloge o prekidu vatre.
"Da, spremni smo za pregovore. Ali, nikakve predloge o prekidu vatre nećemo razmatrati jer jednom smo to uradili vi ste nas prevarili."
19:33 23.09.2023
Lavrov o nastupu ukrajinskog predsednika na sednici Saveta bezbednosti UN:
"Nije bio u elementu, nekako neraspoložen. Gledao sam posle na TV. Imao sam svoja posla. Mi znamo šta on ima da kaže, zašto gubiti vreme? Imao sam zakazana 33 bilateralna sastanka i oni su bili daleko korisniji."
19:30 23.09.2023
Na pitanje novinara da li vidi smisao svog rada na Generalnoj skupštini UN, šef ruske diplomatije je odgovorio:
"Ja ovde radim, jer ovde čovek ima čime da se bavi... I iskreno da vam kažem, nisam se dosađivao- Juče sam počeo sa sastancima u osam ujutro a završio u osam uveče."
19:28 23.09.2023
Moskva se nada da jermenski narod svoju istoriju vezuje za Rusiju a ne sa "onima koji dolaze s druge strane okeana", rekao je Lavrov.
"Uvereni smo da jermenski narod pamti našu zajedničku istoriju i da svoju istoriju vezuje za Rusiju i druge prijateljske zemlje, pre svega tog regiona, a ne sa onima koji dolaze sa druge strane okeana."
19:26 23.09.2023
Ruski mirovnjaci pomažu uspostavljanje kontakata između predstavnika Nagorno Karabaha i azerbejdžanskih zvaničnika, istakao je šef ruske diplomatije.
"Oni su se već sastati preksinoć a mislim da se danas sastaju još jednom", rekao je on.
19:15 23.09.2023
Lavrov je rekao da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš na sednici Saveta bezbednosti o Ukrajini izneo čitav niz neistinitih tvrdnji o dešavanjima u Ukrajini, između ostalog i na temu dece.
„Odjednom je, pored ostalih izjava o dešavanjima u Ukrajini koje nisu tačne, odlučio da opširno govori na temu dece – nestaloj, kidnapovanoj, skrivenoj, onoj koju izgladnjuju i štošta drugo“, rekao je Lavrov.
Kako je istakao, zamolio je Gutereša da objasni na osnovu kojih činjenica je govorio o „krađi“ dece u Ukrajini.
„Na sastanku sa njim, između ostalog, pitao sam na osnovu kojih činjenica iznosi takve tvrdnje, jer se nije ni na koga pozivao. Nisam još čuo odgovor, ali sam ipak zatražio da mi odgovori na to pitanje, ipak je to ozbiljna stvar“, rekao je Lavrov.
„Mi smo davno svima pokazali prezimena dece koja su živa i čekamo da neko od rođaka, ako se pojave, potvrdi da su rođaci i odmah mogu da vode dete. Većina te dece su ona koja su živela u domovima za nezbrinutu decu, koje su roditelji iz raznih razloga ostavili u sirotištima. Kada je počela specijalna vojna operacija, mi smo ih odveli na bezbedno. Nikada nismo krili prezimena te dece koju smo izveli, nikada nismo krili mesto gde se nalaze i uvek smo pozivali i nastavljamo da pozivamo roditelje, ako se jave, da dođu po svoju decu“, objasnio je Lavrov.
19:15 23.09.2023
Lavrov: Rusija ne odbacuje predloge generalnog sekretara UN po pitanju obnavljanja prehrambenog sporazuma, ali oni nisu prihvatljivi. On je sam priznao da njegovi predlozi nisu zamena za prehrambeni sporazum nego zaobilaženje antiruskih sankcija.
Generalni sekretar UN pokušava da veštačkim putem zaobiđe sankcije protiv Rusije kako bi se obnovio sporazum, ali shvata da ništa ne može da uradi.
19:11 23.09.2023
Lavrov na pitanje o tome ko su partneri Rusije:
„Mi sarađujemo sa onima koji poštuju sebe i koji nikada neće izdati svoje nacionalne interese jer se na njih brecaju iz Vašingtona. Znamo kako američke diplomate putuju po celom svetu i zabranjuju sastanke sa našim diplomatama“, kazao je Lavrov.
19:08 23.09.2023
Lavrov o tome ko podriva uticaj Rusije u Jermeniji:
U Jermeniji postoje moćni lobiji koji čine NGO i koji pokušavaju da potkopaju uticaj Rusije u toj zemlji.
Takvih organizacija je u Jermeniji i čitavom nizu država bivšeg SSSR mnogo a njihovi interes je podrivanje uticaja Rusije - to je činjenica.
"Mi se prema tome odnosimo kao prema veštačkom raspaljivanju strasti. Ponavljam - mi znamo ko je za to zainteresovan i ko time rukovodi", istakao je je ruski ministar.
19:05 23.09.2023
Ruska vojska u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2023
RUSIJA
Lavrov: Ako Zapad želi da se ukrajinska kriza reši na bojnom polju, onda će biti tako
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala