- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Savez Lepenove i Salvinija: Evropski suverenisti urušavaju „Soroševu tvrđavu“ ili su – ucenjeni

Pratite nas
Zajednički nastup Matea Salvinija i Marin Lepen nastavak je povezivanja desnih i suverenističkih stranaka u Evropi, smatra Dušan Dostanić. S druge strane, Stevan Gajić ističe da je gotovo celokupna evropska desnica ucenjena, a da su sve političke poruke koje šalju – folklorne priče.
Lideri francuskog Nacionalnog okupljanja Marin Lepen i italijanske Lige Mateo Salvini obratili su se na godišnjem okupljanju Lige u gradu Pontida na severu Italije. Ponovili su zajedničke stavove dve partije o pitanjima imigracije, suvereniteta, LGBT agende ali i Džordžu Sorošu „koji finansira uništenje zapadne civilizacije“.
„Treba mu se suprotstaviti svim sredstvima, jer čitam u novinama kako su filantropi organizovani da rade na miniranju milenijske kulture“, pručio je Salvini.

Salvini i Lepenova: Nastavak povezivanja suverenista Evrope

Zajednički nastup Salvinija i Lepenove koji su i do sada bili saveznici u Evropskom parlamentu i deo poslaničke grupe „Identitet i demokratija“ je nastavak povezivanja desnih i suverenističkih stranaka koje uveliko traje, kaže za Sputnjik Dušan Dostanić, saradnik Instituta za političke studije.
Za Dostanića je zanimljiv deo Salvinijevog govora da je u isto vreme dok je on bio sa Lepenovom italijanska premijerka Đorđa Meloni bila na sastanku sa Ursulom von der Lajen, zato što je deo desnice u Italiji pomalo razočaran politikom Melonijeve.
Od Salvinija koji je u koaliciji sa njom ne očekuju se direktni napadi, ali i u tim okolnostima on mora da sačuva i svoj politički identitet. Zato mu je bitno da nastavi da se vezuje za političku grupaciju kojoj pripada i potencira saradnju sa Lepenovom, nadajući se da će posle nekih sledećih izbora opet biti na mestu poput ministra unutrašnjih poslova ne bi li nastavio da vodi svoju politiku.

Salvinijeva taktička izjava o vladi Italije

Otuda je Salvinijeva izjava da će aktuelna vlada trajati pet godina više taktička, jer se u Italiji niko previše ne nada da će vladati do kraja mandata. Italija je i do sada imala probleme sa trajanjem vlada, pa ne bi bilo ništa previše novo i kad bi ova ranije pala.
Dostanić smatra da će se u nekom trenutku ove razlike unutar italijanske vlade postati tolike da neće moći da se previde.
„Naravno, kao što znamo, desnica u najširem smislu nije monolitna i tu takođe postoje razlike i na evropskom, i na unutrašnjem planu, tako da Đorđa Meloni i Salvini s razlogom ne pripadaju istoj stranci. Oni sada pripadaju istoj vladi ali će te razlike vrlo verovatno u budućnosti sve više i više upadati u oči.“

Ucenjena evropska desnica priča folklorne priče

S druge strane, politikolog dr Stevan Gajić, naučni saradnik Instituta za evropske studije smatra da je suštinski gotovo cela evropska konzervativna scena kastrirana u poslednjih nekoliko godina, koliko su trajale pripreme za proksi rat između Rusije i NATO.
Gajić podseća na to kako se Salvini pravdao da nema veze sa Rusima i da je Marin Lepen „umekšavala stav“ o Rusiji i zato dok god oni ne osporavaju američke geopolitičke interese to nam pokazuje da su „dobili po njušci i onda su shvatili kako ne treba da se ponašaju“.

„I sad mogu da pričaju o Evropi nacija, porodici, hrišćanstvu koje propada i svemu ostalom, tako da sve to vidim kao jedan folklor koji nema mnogo značaja. Bitnije je šta će se desiti sa Evropom na kraju balade prekomponovanja sveta. Ono što smo videli u poslednje dve godine je to da je Amerika bukvalno pregazila Zapadnu Evropu. Dakle, ne samo da kontrolišu spoljnu politiku glavnih aktera, već su u dobroj meri uspeli da pacifikuju i desničare. Izuzetaka ima, osim Orbana tu je i Alternativa za Nemačku koja je i dalje daleko od vlasti, ali desničari i dalje ne predstavljaju problem“.

Naravno, sa potpunim krahom Ukrajine i to se može promeniti i tada ćemo videti da li će se pojaviti novi lideri koji neće pristati na ucene na koje je generacija aktivnih političara praktično pristala.

Ucenjena desnica pristaće i na transdžender agendu

Bilo kakav odnos sa Rusijom na bilo kakvim osnovama pa makar i vrednosnim nedopustiv je za bilo koga sa Zapada, a lakmus papir za sve političare koji tvrde da su nezavisni u odnosu na Brisel je pitanje da li pristaju na ucenu ili ne.
Ukoliko pristaju na ucenu sva njihova retorika vezano za nametanje transdžender ideologije ili bilo čega sličnog ne vredi ni pet para, jer jedina sila u Evropi koja zaista može da utiče na promenu kursa evropskih društava je Rusija.
„Ko to ne vidi, ili se pravi lud ili je ucenjen, a ja mislim da je slučaj sa većinom evropskih konzervativaca što su ucenjeni i što su pristali na ucenu. Najočigledniji je taj moralni pad Salvinija koji se od velikog buntovnika pretvorio u vrlo umiljato jagnje. Dok ne kaže da Italija i sve evropske zemlje treba da obustave svaku pomoć Ukrajini, sve ostalo nema smisla. Ukrajinski rat je jednostavno ogolio pozicije u potpunosti. Dakle ukoliko Salvini i Melonijeva podržavaju zajedno sa Zelenima i Antifom rat protiv Rusije, nemamo o čemu da pričamo. Onda bi trebalo da pristanu i na transdžender ve-ce i ceo ostatak paketa.“
Zato njihovi birači ne bi trebalo da im veruju kad pričaju o ideološkom paketu koga nude, jer ukoliko su poklekli po suštinskom pitanju svih pitanja koje je ključno za budućnost Evrope, onda je pitanje vremena kad će pokleknuti i po ostalim.
Gajić postavlja pitanje šta se konkretno suštinski promenilo u Italiji od promene vlasti i dodaje da je to pitanje dobar test i ukazuje na namere političara koji i dalje pokušavaju da zadrže svoje glasače, a da se ne suprotstave hegemonu koji je izazvao sve probleme koje oni, navodno, adresiraju.
Marin Le Pen - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2023
SVET
„Marin Lepen će pobediti na sledećim izborima“: Prognoza francuskog ministra policije
Mateo Salvini - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2023
SVET
„To je sramota — ne prihvataju migrante, a zadržavaju teroriste“: Salvini oštro kritikovao Francusku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala