- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija pravi novu stratešku nuklearnu podmornicu

© Pres-služba Ministarstva odbrane RF / Uđi u bazu fotografijaPodmornica Rusije
Podmornica Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2023
Pratite nas
Centralni konstruktorski biro „Rubin“ iz Sankt Peterburga napravio je novi projekat strateške nuklearne podmornice, rekao je za Sputnjik zamenik generalnog direktora preduzeća Andrej Baranov.
Dirketor preduzeća Igor Viljnit krajem juna je saopštio da „Rubin“ radi na novoj nuklearnoj podmornici „Arktur“ koja će moći da gađa mete kako krstarećim, tako i balističkim raketama. On je rekao da se radi o „podmornici budućnosti“, ali je dodao da bi ona mogla da bude predata ruskoj mornarici tek u drugoj polovini 21. veka.
„Koncept podmornice 'Arktur' nije jedina opcija. Mi dajemo predloge, flota ih procenjuje i bira najbolje. Tako su se pojavile sve poznate nuklearne podmornice, uključujući i one najsavremenije“, rekao je Baranov.
Ranije je rekao da će ruska strateška podmornica budućnosti biti manjih dimenzija, ali će biti maksimalno naoružana oružjem i dronovima.
Centralni konstruktorski biro „Rubin“ je glavni ruski proizvođač nuklearnih strateških i nenuklearnih podmornica, kao i pomorskih dronova. Direktor biroa Igor Viljnit rekao je da bi nove strateške podmornice trebalo da zamene podmornice krstarice iz serije „Borej“ nakon 2037. godine.
Ruska podmornica - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2021
RUSIJA
Podmornica u podmornici: Rusija predstavila jedinstvenu „matrjošku“ sa minama i torpedima /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala