- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Patrijarh Porfirije: Pravoslavni srpski koreni sežu u same početke grada Mostara /video, foto/

© Foto : Sputnjiku ustupila RTRSPatrijarh Porfirije
Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2023
Pratite nas
Pravoslavni srpski koreni sežu u same početke grada Mostara, rekao je patrijarh srpski Porfirije u tom gradu, gde je u Sabornom hramu održao doksologiju.
Patrijarh Porfirije u Mostaru i Hercegovini boravi povodom 150 godina od osveštanja Saborne crkve Svete Trojice, koja još nije obnovljena posle rušenja u ratu 1992. godine On je u besedi posle službe istakao da se iz mostarskog Sabornog hrama danas kao na dlanu vidi čitav grad Mostar, da je to mesto sa kojeg se može doživeti sveukupna čitava vaseljena, punoća života Srba, pravoslavnih Mostaraca i Hercegovaca koji su obeležili ovaj grad.
„Ispunjeni Duhom Svetim danas kličemo „raduj se Sveti Savo, raduj se Sveti Vasilije Ostorški, raduj se Sveti Petre Zimonjiću, radujte se prebilovački mučenici, radujte se svi mučenici hercegovački“. Radujmo se danas i mi braćo i sestre sabrani pod svodovima ovog hrama podignutog u slavu Svete Trojice. Radujmo se jer smo se sabrali ovde“, poručio je patrijarh, prenosi RTRS.
Patrijarh Porfirije je naglasio da pravoslavni srpski koreni sežu u same početke grada Mostara.
„Od početka postojanja ovog grada do današnjih dana ugrađivao se pravoslani pečat, pravoslavni duh svetosavski, ugrađivali su se pravoslavni Srbi i zajedno sa drugim narodima i ljudima koji se mole Bogu na drugačiji način, izgradili bogatstvo i lepotu grada Mostara koji je danas najmultietničkiji i najmultireligijski grad u BiH“, istakao je patrijarh srpski Porfirije.
Patrijarh je pozvao sve Mostarce da ostanu na svojim ognjištima.
Prethodno se patrijarh sastao sa gradonačelnikom Mostara Marijom Kordićem te posetio izložbu u Vladičanskom dvoru.
Patrijarh srpski u posetu Mostaru došao je povodom 150 godina od osveštanja Saborne crkve Svete Trojice koja još nije obnovljena nakon potpunog rušenja 1992. godine.
Prethodno je patrijarh posetio manastir Žitomislić i Prebilovce.
Za svakog pravoslavnog čoveka veliki je blagoslov dolazak u Hercegovinu, rekao je patrijarh srpski Porfirije tokom posete manastiru Žitomislić.
Istakao je da je jedan od najsvetlijih pravoslavnih svetinja u Hercegovini manastir Žitomislić.
„Treba da se molimo za mir među svim ljudima“, poručio je patrijarh.
© Foto : Sputnjiku ustupila RTRSPatrijarh srpski Porfirije u poseti manastiru Žitomislić.
Patrijarh srpski Porfirije u poseti manastiru Žitomislić. - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2023
Patrijarh srpski Porfirije u poseti manastiru Žitomislić.
Posle Žitomislića, patrijarh srpski Porfirije posetio je manastir u Prebilovcima, gde su ga dočekali mnogobrojni vernici.
Patrijarh je rekao da se treba moliti da se nikada nikome ne desi i ne ponovi ono što su doživeli prebilovački i svehercegovački mučenici.
„Treba da se molimo Svetim prebilovačkim i svehercegovačkim mučenicima da se mole Bogu za sve nas. Da nam daju snage da nosimo svoj krst, krst iskušenja i da se mole Bogu da se nikada nikome ne desi i ne ponovi ono što su oni, vere svoje radi i krsta časnog, doživeli“, poručio je patrijarh Porfirije.
Deca koja su ga dočekala sa cvećem, hlebom i solju su iz Prebilovaca, iz porodica Bulut i Dragićević, koje su među najstradalnijim porodicama iz ovog sela u genocidu 1941. godine.
Patrijarha Porfirija, koji je ranije danas stigao u Mostar, na aerodromu su dočekali episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, gradonačelnik Mostara Mario Kordić, poslanik u Narodnoj skupštini Srbije Milimir Vujadinović, zamenik predsednika Gradskog veća Mostara Velibor Milivojević i sveštenici iz Mostara Duško Kojić i Marko Gojačić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala