- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Napad na Krim i komentar Vladimira Putina: Šta zapravo smera Ilon Mask? /video/

© AP Photo / Jacquelyn MartinIlon Mask
Ilon Mask - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2023
Pratite nas
Viteški zaštitnik slobode govora ili još jedna kreatura duboke države koja svetu podvaljuje njenu agendu. Spasilac Ukrajine bez čije pomoći njena vojska ne može da se suprotstavi Rusiji, ili marioneta njenog predsednika Vladimira Putina. Vizionar koji će čovečanstvo povesti u nove svetove, ili još jedan Napoleon kakvih ima u ustanovama zatvorenog tipa.
Upravo tako Ilona Maska – kao Napoleona našeg vremena s opsesivno-kompulsivnim poremećajem i svesnim nedostatkom empatije – ovih dana opisuje omiljeni istoričar zapadnog mejnstrima Najal Ferguson, predstavljajući se kao njegov dugogodišnji i to porodični prijatelj.
Mask mu uzvraća da nisu oni nikakvi prijatelji – sreli su se tek pet-šest puta u životu, pojašnjava – i tvrdi da nije Napoleon. Uostalom, valjda sam najbolje zna šta je a šta nije; a šta jeste, svima koji nisu on ostaje samo da nagađaju.

Sorošev neprijatelj

Ako se o čoveku može suditi po njegovim neprijateljima, vredi spomenuti jednog od istaknutijih koje je Mask identifikovao kao takve. „Soroševa organizacija izgleda da ne želi ništa manje od uništenja zapadne civilizacije“, tvitovao je Mask ovih dana.
Uzgred budi rečeno, slično mišljenje, i to ne po prvi put, istovremeno je iskazao i bivši (a možda i budući) predsednik Amerike Donald Tramp. „Ne smemo da dozvolimo da ovaj razmaženi mali degenerik pobedi. Njegov otac kontroliše tužilaštva u Americi. Oni uništavaju našu zemlju“, poručio je Tramp povodom najave dotičnog malog degenerika Aleksa, razmaženog sina i naslednika svog poznatijeg oca Džordža Soroša, da će svoje resurse staviti u službu Trampovog poraza na predsedničkim izborima u SAD iduće godine.
© AP Photo / Ferdinand OstropDžordž Soroš
Džordž Soroš - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2023
Džordž Soroš
I još jedan zanimljiv detalj o Sorošu. „Ovo je tako pogrešno“, našao je vremena ovih dana Ilon Mask da prokomentariše tekst „Volstrit džornala“ pod naslovom „Milijarderi pokušavaju da smanje svetsku populaciju“.
Tekst je, inače, objavljen još 26. maja 2009. godine, što naravno privlači dodatnu pažnju jer, evidentno, nema vidljivog neposrednog povoda da se sad komentariše ovaj tekst od pre 14 godina u kome je opisan jedan neformalni sastanak Džordža Soroša, Bila Gejtsa, Dejvida Rokfelera i nekolicine drugih milijardera.

Kritika liberalne agende

Oni su tom prilikom, inače, razgovarali o „usporavanju rasta broja stanovnika na svetu“, i navodno se složili sa Gejtsom da „previše stanovnika na planeti predstavlja problem“. Pojedini desničarski blogeri, navodi se dalje, „počeli su da napadaju milijardere jer formiraju tajno društvo za sterilizaciju“, no, tvrdio je tada „Volstrit džornal“, „nema stvarnih planova za nastavak ovih razgovora“. Intrigu u tom smislu, ipak, pojačava podatak da je pomenuti tekst izbrisan sa sajta „Volstrit džornala“, no, kako internet sve pamti, i dalje ga je moguće pronaći sačuvanog u arhivama...
Budući da se Mask na ovakav način osvrće na svoje kolege milijardere, a i osim toga ima desetoro dece i redovno se buni protiv izlaganja svoje i tuđe dece liberalnoj LGBT+ agendi, valjda je potpuno očekivano što je stao na stranu osrednjeg komičara ali zato nemilosrdnog kritičara liberalnog zapadnog establišmenta Rasela Brenda, koji je ovih dana na žestokom udaru sinhronizovane kampanje tog poretka koji oštro kritikuje.
© AP Photo / Marcio Jose SanchezIlon Mask
Ilon Mask - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2023
Ilon Mask
A i prethodno je, kao što je poznato, Mask na svojoj platformi pružio utočište Takeru Karlsonu nakon što je najgledaniji politički komentator u Americi prognan sa „Foks“ televizije. Doduše, ovo se pokazalo kao izuzetan poslovni potez i za jednog i za drugog.
A kad smo kod proganjanih, treba spomenuti i da je izvesnu simpatiju Mask iskazao i za Srbe; ne samo što Nikolu Teslu stavlja ispred Alberta Ajnštajna, Marije Kiri i Stivena Hokinga, već ume da napomene da su Teslini roditelji bili Srbi.

(Anti)ruska propaganda

No pravi bes svih onih što proganjaju Srbe, Rasela Brenda ili Takera Karlsona Ilon Mask je izazvao priznanjem da nije dozvolio da njegov satelitski sistem bude aktiviran za potrebe ukrajinskog napada na ruski Krim.
„Gardijan“ je, primera radi, objavio tekst profesora s prestižnog Jejla koji je nekakvom mentalnom vratolomijom došao do zaključka da je Mask time svet doveo bliže nuklearnom Armagedonu, uz optužbe da „širi rusku propagandu“ te da se „približava zajedničkoj fašističkoj poziciji s Putinom“, čija je, takoreći, marioneta. Kudikamo ozbiljnije, demokratska senatorka Elizabet Voren zatražila je hitnu kongresnu istragu kako bi se „osiguralo da spoljnu politiku vodi vlada a ne jedan milijarder“, a nekadašnji pisac predsedničkih govora Dejvid Frum povrh toga zahteva da se Masku oduzmu ugovori s Vladom SAD.
Ostala je, sa (svim) tim u vezi, nedovoljno razjašnjena i nedavna tvrdnja magazina „Njujorker“ da je Mask lično razgovarao s predsednikom Rusije koji ga je pre neki dan nazvao „naročitom ličnošću“ i „talentovanim biznismenom“, a ostao mu je zapamćen i prošlogodišnji mirovni predlog da se na Krimu i u Donbasu sprovede referendum pod nadzorom UN-a, a da ono što od Ukrajine ostane bude neutralno.

Kičma ukrajinske vojske

S druge strane, međutim, kako i sam priznaje, upravo Maskov satelitski sistem predstavlja „kičmu komunikacija ukrajinske vojske“ u njenom ratu protiv Rusije, uključujući i borbene dronove, pri čemu je broj „Star link“ terminala, otkriva španski „Pais“, u poslednjih 9 meseci uvećan sa 23 na 42 hiljade.
A vredi podsetiti i na pisanje „L.A. Tajmsa“ koji je još 2015. izračunao da su američke vlasti sponzorisale nastanak Maskovog carstva sa skoro 5 milijardi dolara subvencija.
Kakve su obaveze iz toga proistekle? U čijem interesu zapravo radi Ilon Mask? I koji mu je krajnji cilj?
O ovim su pitanjima u „Novom Sputnjik poretku“ govorili publicista Marko Tanasković i filozof Nikola Tanasić.
(pogledajte video)
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala