Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Montgomeri: EU da shvati da je "šargarepa" članstva u EU davno prestala da deluje

© Foto : Youtube/Hrvatska radiotelevizija/PrintscreenVilijam Montgomeri, bivši ambasador SAD u Srbiji
Vilijam Montgomeri, bivši ambasador SAD u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2023
Pratite nas
Bivši ambasador SAD u Srbiji Vilijam Montgomeri izjavio je danas da bi EU trebalo da shvati da je "iluzorna šargarepa članstva u EU" odavno prestala da deluje jer u nju niko u Srbiji, na tzv. Kosovu ili u Bosni ne veruje.
On je za Tanjug rekao da se i EU i SAD nakon više od 20 godina i dalje se drže politike prema Bosni, koja se zasniva na Dejtonskom sporazumu i Prištini na koju gledaju kao na "jedinstvenu multietničku vladu", a koje nikada nisu funkcionisale.
"I Kosovo i Bosna su podeljeni i sada kao i tada. Insistiramo na vrsti multietničkih društava kakva imamo u SAD i EU. Potrebna su nam drugačija rešenja na Balkanu ili će ona i dalje biti nestabilna sa realnom mogućnošću nasilja", rekao je Montgomeri.
Dodao je da je postojalo rešenje za KiM koje bi funkcionisalo, ali da je na njega bivša nemačka kancelarka Angela Merkel stavila veto.
Komentarišući jučerašnji govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, Montgomeri je rekao da je on bio dobar i promišljen.
"Tačno je naglasio poštovanje povelje UN. Takođe se fokusirao na razvoj svoje zemlje. To je nešto do čega izgleda nikome od kosovskih Albanaca nije stalo. Neću se doticati njegovih komentara o akcijama na Kosovu, osim da kažem da ima grešaka, trauma i dobrih ljudi na obe strane. Naglasak mora biti na obe strane koje u potpunosti pokušavaju da rade na normalizaciji odnosa zasnovanoj na budućnosti, a ne prošlosti", zaključio je Montgomeri.
Aleksandar Vučić  - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2023
SRBIJA
Vučić za američke medije o KiM: Plašim se Kurtijevih eskalirajućih mera, očekujemo signal SAD i EU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala