- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Zelenski otišao u Pentagon po instrukcije

© AP Photo / Jacquelyn MartinPentagon
Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2023
Pratite nas
Vladimir Zelenski je tokom ovonedeljnog boravka u Sjedinjenim Državama bio gost Pentagona, gde je, usred posrnule ukrajinske kontraofanzive, došao po instrukcije i dodatnu vojnu pomoć, ali i kako bi podneo izveštaje. To je još jedna potvrda ko zakuvava sukob u Ukrajini, kažu ruski eksperti.
Novi paket vojne pomoći je praktično već dogovoren - SAD šalju Kijevu naoružanje u vrednosti 325 miliona dolara, od čega će naoružanje i opremu u vrednosti 197 miliona obezbediti Pentagon.
Četrdesetsedma tranša opreme, koje je Bajdenova administracija obezbedila iz zaliha američke vojske za Ukrajinu od avgusta 2021. uključuje između ostalog, rakete AIM-9M za protivvazdušnu odbranu, dodatnu municiju za mobilne raketne sisteme HIMARS i sisteme protivvazdušne odbrane „Avenger“.
U novom paketu su i protivoklopni sistemi „Džavelin“ i AT-4, još 59 taktičkih vozila, preko tri miliona komada municije za malokalibarsko oružje, rezervni delovi, oprema za održavanje i drugo, saopštio je Pentagon. Ovaj paket uključuje, između ostalog, i kasetnu municiju i protivtenkovsko naoružanje.

Za Zelenskog je od suštinskog značaja bilo da poseti jazbinu zvanu Pentagon, gde je zakuvan ceo ovaj ukrajinski sukob. Ova poseta ima dva glavna cilja. Prvi je politički, jer će ceo svet trubiti o susretu Zelenskog sa šefom Pentagona i američkim vojnim vrhom. O tome će izvestiti svi američki mediji. Drugi deo se odnosi na vojno-tehničku pomoć. Pored toga što Pentagon obezbeđuje isporuke oružja Ukrajini, oni obučavaju i vojne stručnjake koji faktički rukovode ukrajinskom vojskom. Oružane snage Ukrajine se bore po planovima, po shemama, po obrascima Pentagona“, kaže ruski ekspert Aleksandar Gusev.

Od početka sukoba u februaru 2022. godine, Sjedinjene Države su Ukrajini pružile vojnu pomoć u ukupnom iznosu od oko 44 milijarde dolara.
Stručnjaci ističu da je vojna i finansijska pomoć koju Zapad daje Ukrajini „medveđa usluga“, jer to znači produžavanje iscrpljujućeg rata, više žrtava, više razaranja, uništavanje ekonomije i industrije, koja praktično ništa više i ne proizvodi.
© AP Photo / Alexei AlexandrovSAD šalju Kijevu naoružanje u vrednosti 325 miliona dolara, od čega će naoružanje i opremu u vrednosti 197 miliona obezbediti Pentagon
Municija za automatsku pušku - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2023
SAD šalju Kijevu naoružanje u vrednosti 325 miliona dolara, od čega će naoružanje i opremu u vrednosti 197 miliona obezbediti Pentagon

Pentagon koristi Ukrajinu kao poligon za sukob sa Rusijom

U ovom proksi ratu, koji je Zapad pokrenuo protiv Rusije, Pentagon koristi Ukrajinu kao poligon za konfrontaciju sa ruskom armijom, ocenjuje ruski vojni ekspert Andrej Koškin.
„Sjedinjene Države pokušavaju da koriste ceo svet za svoje interese, a Pentagon je u tom smislu bio posebno uspešan. Ako su ranije vojne laboratorije za njih bile Avganistan, Irak, Libija i Sirija, sada je Ukrajina za Pentagon postala isto takva laboratorija u kojoj pokušavaju da razrade model borbe protiv oružanih snaga Ruske Federacije “, smatra Koškin.
Američki ministar odbrane Lojd Ostin potvrdio je na sastanku sa Zelenskim da će SAD obezbediti ukrajinskoj vojsci sve što joj je potrebno za uspeh na bojnom polju, dok je ukrajinski predsednik obelodanio da će Kijev zajedno sa Amerikom proizvoditi naoružanje, uključujući i sisteme protivvazdušne odbrane, što će, prema njegovim rečima, obezbediti Ukrajini novu industrijsku bazu i nova radna mesta.
Ruski eksperti ocenjuju da su takvi planovi „nemoguća misija“, a najavu Zelenskog vide kao „praznu izjavu“ namenjenu ukrajinskoj javnosti, koja treba da vidi da njihov predsednik navodno nešto radi.

Zelenskog „otkačio“ Kongres, ali i Duda

Komentarišući rezultate posete Vladimira Zelenskog Sjedinjenim Državama ruski eksperti konstatuju da je ona pokazala zamor Zapada od Ukrajine, koja neprestano i uporno nešto zahteva i neuspeh njegove misije.
Zelenski je u SAD imao nekoliko ciljeva - da pred Generalnom skupštinom UN još jednom iznese svoju besmislenu „formulu mira", koja predstavlja ultimatum Rusiji. Celom svetu je jasno da je ona već propala, ali izgleda da samo Zelenski to još ne shvata.
Osim toga, nije dobio sve što je želeo od Bajdena, ma kako on to predstavljao. Između ostalog, za sada nije dobio ni dugo željene rakete ATACMS, dometa oko 300 kilometara.
Sastanak mu je otkazao i jedan od najčvršćih saveznika, poljski predsednik Andžej Duda. Očigledno da su tenzije između Kijeva i Varšave eskalirale usred proširenja poljskog embarga na ukrajinsko žito. Nesuglasice su došle dotle da je Duda uporedio Ukrajinu sa „utopljenikom“, a Poljska je najavila i da više neće isporučivati oružje svom susedu.
Uprkos njegovoj želji, Zelenskom nije bilo dozvoljeno ni da govori pred američkim Kongresom zbog „prezauzetosti kongresmena“, dok je ukrajinski saveznik Nemačka odbacila predlog ukrajinskog predsednika da se Rusiji oduzme pravo veta u Savetu bezbednosti UN.
Ali, ono što nije pošlo za rukom Zelenskom jeste ukrajinskoj televiziji, koja ga je „klonirala“ u pokušaju da predstavi da govor predsednika na Generalnoj skupštini UN sluša puna sala. Dok se jedan Zelenski obraća sa govornice, drugi - klonirani - sedi u publici i sluša. Snimak je na društvenim mrežama postao viralan.
Tenkovi T80 u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Kijev demoralisan, Rusija pobedila: Američki novinar konstatuje krah ukrajinske kontraofanzive
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala