- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Tenk T-90M proriv u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Kanada šalje novu pomoć Kijevu: 35 dronova, tenkove "leopard 2"....

Pratite nas
Borbe i dalje ne jenjavaju duž cele linije fronta. Ukrajinska vojska, prema navodima ruskog Ministarstva odbrane, trpi gubitke u više pravaca, a najviše poginulih vojnika zabeleženo je na donjeckom pravcu. Amerika saopštila da će tenkovi „abrams“ u Ukrajinu stići u narednih nekoliko dana ili nedelja.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:02 22.09.2023
Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je tim povodom da će se Kijevu i dalje pružati podrška uz procenu njegovih potreba.
"Od prvog dana razmatramo sa Ukrajinom ta potanja, nastojeći da im isporučimo ono što im je potrebno... taj proces se nastavlja", rekao je on novinarima.
Prethodno je američka TV stanica En-Bi-Si objavila da je američki predsednik Džozef Bajden obavestio ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da će SAD isporučiti Kijevu malu partiju raketa "ATACMS".
21:54 22.09.2023
Kanada će u sklopu novog paketa vojne pomoći predati Ukrajini 35 dronova, municiju, laka vozila, a pomoći će i u održavanju tenkova „leopard 2“, saopštio je kanadski premijer Džastin Trudo na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.
Pored toga, kanadske vlasti pružiće pomoć i u obučavanju ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16.
21:50 22.09.2023
Nekoliko eksplozija odjeknulo je u gradu Zaporožju koji je pod kontrolom Kijeva i njegovim predgrađima, saopštio je predsednik pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov na svom Telegram kanalu.
On je dodao da su se, prema lokalnom stanovništvu, čule najmanje četiri eksplozije.
21:00 22.09.2023
Kanada je na sankcioni spisak protiv Rusije dodala još 42 fizička i 22 pravna lica.
Na spisku su se našli: izdanja „Vzgljad", „Komsomoljska pravda", Rusko geografsko društvo, Klub „Valdaj", direktor „Rossotrudničestva" Evgenije Primakov, ministar za rad i socijalnu zaštitiu Anton Kotjakov, Nacionalni komitet za istraživanje BRIKS, kao i Moskovski državni institut međunarodnih odnosa Ministarstva inostranih poslova Rusije (MGIMO) i drugi.
20:52 22.09.2023
Požar u štabu Crnomorske flote u Sevastopolju posle raketnog napada je lokalizovan rekao je guvernator Sevastopolja Mihail Razvožajev.
"Vatrogasci su uspeli da izađu na kraj sa vatrenom stihijom, požar u štabu je lokalizovan i situacija je pod kontrolom. Sada je u toku podjednako važan posao: uklanjanje oštećenih konstrukcija", napisao je on na Telegramu.
19:19 22.09.2023
Kanada će u narednim godinama izdvojiti 482 miliona dolara na ime vojne pomoći Kijevu i isporučiće i tenkove "leopard 2", objavila je kanadska televizija.
18:13 22.09.2023
Gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev rekao je da nije bilo nikakvih ukrajinskih udara na energetsku infrastrukturu grada.
18:06 22.09.2023
Ukrajinski avion Su-25 oboren je prenosnim PVO sistemom u Zaporoškoj oblasti, rekao je lider pokreta "Zajedno s Rusijom" Vladimir Rogov.
18:02 22.09.2023
Vazdušne snahe SAD poslale su četiri lovca F-16 u vazdušnu bazi Fetešti u Rumuniji u cilju jače kontrole vazdušnog prostora u oblasti Crnog mora, saopštila je pres-služba Alijanse.
Kako se navodi, odluka je navodno povezana sa ruskim udarima na ukrajinsku infrastrukturu u neposrednoj blizini teritorije NATO.
"Nastavljamo budno da pratimo situaciju i ostajemo u kontaktu sa saveznicima u regionu", navodi se u saopštenju.
17:10 22.09.2023
17:06 22.09.2023
Američki predsednik Džozef Bajden obavestio je ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da će SAD isporučiti Kijevu malu partiju raketa "ATACMS", objavila je američka TV En-Bi-Si pozivajući se na tri američka zvaničnika i jednog predstavnika Kongresa.
"Vašington post" piše da su SAD blizu odluke da predaju Kijevu ove rakete sa kasetnim punjenjem.
Bajden je juče razgovarao sa Zelenskim.
Bela kuća je saopštila da ne isključuje mogućnost da Kijevu budu isporučene rakete "ATACMS", ali potvrde navoda da će se to uskoro dogoditi nema.
Savetnik lidera DNR Jan Gagin rekao je da SAD, ovom odlukom, nastavljaju eskalaciju konflikta. Njima to odgovora, ali Evropi ne, rekao je Gagin za Sputnjik.
16:40 22.09.2023
Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je iznad Kurske oblasti uništena ukrajinska bespilotna letelica.
16:38 22.09.2023
Gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev rekao je da je će građani koji žive u blizini mesta gde je ranije danas pala raketa uskoro biti evakuisani dok ona ne bude deeaktivirana.
16:31 22.09.2023
16:29 22.09.2023
U Belgorodskom okrugu Rusije sistem PVO oborio je dron na prilazu gradu, napisao je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov na Telegram kanalu.
On je dodao da hitne službe utvrđuju informacije o posledicama na zemlji, ali da prema preliminarnim informacijama nema povređenih lica ni štete.
16:22 22.09.2023
Američki komercijalni sateliti kompanije „Maxar“ dva puta su poslednjih dana fotografisali Sevastopolj, proizlazi iz javnih podataka na sajtu kompanije.
Prema podacima kompanije, Sevastopolj je 19. septembra fotografisao satelit WorldView-3, a sledećeg dana WorldView-2.
U vreme rada, sateliti su imali najveću prostornu rezoluciju od bilo kog komercijalnog satelita, što im je omogućilo da dobiju veoma detaljne fotografije.
15:52 22.09.2023
Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
Oružane snage Rusije uništile su dva tenka „Leopard“ u kupjanskom pravcu;
PVO Rusije tokom prethodnog dana presrela je 10 raketa višecevnog raketnog sistema „hajmars“;
Oružane snage Rusije su u donjeckom pravcu odbile četiri napada ukrajinskih jurišnih grupa u blizini Vodjanog i Marjinke, ukrajinska vojska izgubila je gotovo 200 vojnika;
Ruske snage uništile su skladište municije tenkovske brigade Oružanih snaga Rusije u DNR;
Oružane snage Ukrajine izgubile su u hersonskom pravcu gotovo 80 vojnika i haubicu D-30;
Vojska Rusije odbila je dva napada Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Krasnog Limana;
Oružane snage Rusije uništile su u DNR pet komandnih punktova formacija i vojnih jedinica ukrajinske vojske;
Oružane snage Rusije uništile su u Hersonskoj oblasti 3 radara ukrajinske vojske za otkrivanje i praćenje vazdušnih ciljeva P-18, ST-68 i PRV-16;
Gotovo 20 boraca Oružanih snaga Ukrajine likvidirano je u zaporoškom pravcu u blizini mesta Rabotino i Verbovo gde se prethodnih nedelja vode intenzivne borbe, a uništena su i dva borbena oklopna vozila i dva automobila;
Oružane snage Rusije tokom prethodnog dana odbile su dva napada ukrajinske vojske, neprijatelj je izgubio gotovo 60 vojnika;
Ruska vojska je u toku prethodnog dana u južnodonjeckom pravcu likvidirala gotovo 110 ukrajinskih vojnika,
PVO Rusije je tokom prethodnog dana uništila 15 ukrajinskih dronova.
15:32 22.09.2023
Tokom raketnog napada na Sevastopolj u blizini obale Crnog mora nalazio se američki izviđački avion Boing P-8A „Posejdon“ američke Ratne mornarice, pokazuju podaci servisa FlightRadar24..
Letelice ovog tipa redovno se razmeštaju u blizini obale Krima zajedno sa izviđačkim avionima RQ-4 Global Hawk i avionima za rano upozoravanje i kontrolu E-3A Sentry Ratnog vazduhoplovstva SAD.
13:43 22.09.2023
Iznad Krima oborene krstareće rakete
Ruski sistemi PVO oborili su krstareće rakete iznad Krima, saopštio je lider poluostrva Sergej Aksjonov na Telegramu.
On je pozvao stanovnike da ostanu mirni i da veruju samo zvaničnim informacijama.
Savetnik lidera Krima za informacionu politiku Oleg Krjučkov saopštio je da su sistemi PVO oborili raketu kod Bahčisaraja, te da je situacija u gradu mirna.
12:58 22.09.2023
Štab Crnomorske flote u Sevastopolju - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Raketni napad na štab ruske Crnomorske flote u Sevastopolju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala