- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Predsednik Poljske: Nećemo isporučivati Ukrajini svoje novo oružje

© AFP 2023 / MATEUSZ SLODKOWSKIPoljski vojnici
Poljski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2023
Pratite nas
Poljska neće predavati Ukrajini svoje novo naoružanje kupljeno za odbranu zemlje, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda za televiziju „TVN24“.
„Nećemo predavati naše novo oružje, koje sada kupujemo za poljsku vojsku za milijarde dolara da bismo ojačali bezbednost Poljske, nekom drugom, bilo kome“, rekao je predsednik.
„Biću prvi koji će se protiviti predaji novog naoružanja koje sada dobijamo iz Južne Koreje ili Sjedinjenih Američih Država, kao što su novi sistemi ‘abrams’, ‘patriot’ ili ‘hajmars’“, naglasio je on.
Istovremeno je dodao da je Poljska potpisala ugovore sa Ukrajinom, uključujući i za isporuke haubica „krab“.
„Moramo da ispunimo ovaj ugovor i stalno ga ispunjavamo“, rekao je on i dodao da Poljska ima i druge sporazume sa Ukrajinom u vezi sa municijom i opremom za deminiranje.
Duda je objasnio da „kako iz Koreje i SAD bude dobijeno novo oružje, iz skladišta će se uklanjati oružje koje se tamo nalazi“. Prema njegovim procenama, moguće je da tehnika koju poljska vojska više ne koristi bude prebačena u Ukrajinu.
Ranije je poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio da je ova zemlja prestala da isporučuje oružje Ukrajini, pošto se sama aktivno naoružava. U odgovoru na ovo, poslanik Vrhovne rade Ukrajine Nikolaj Knjažicki rekao je da Poljska nastavlja da isporučuje oružje Ukrajini. Posle toga je portparol poljske vlade Petr Miler saopštio da Poljska Kijevu isporučuje oružje samo u skladu sa ranije postignutim dogovorima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala