- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Jedna jedina paradoksalna pobeda i srpski „ćorci“ kojima mora doći kraj

© Tanjug / Jadranka IlićPartizan i Sabah
Partizan i Sabah - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2023
Pratite nas
Na velika zvona je srpski fudbal ušao u evropska takmičenja ove sezone, ali nije izvesno da će ih biti ponovo u budućnosti. Zvoniće u ušima srpskog fudbala dosadašnji rezultati pet klubova koji su stekli pravo da se pojave u Evropi.
Čak pet klubova iz Superlige Srbije je, zahvaljujući rezultatima iz prethodnih godina, steklo pravo učešća u evropskim takmičenjima, a dosad je jedinu pobedu zabeležila ekipa koja nije uspela da stigne do grupne faze – Partizan.
Crno-beli su ispali iz trke za Ligu konferencija katastrofalnim rezultatima protiv Nordsjelanda, ali će ostati upisano da su dosad, samo oni od srpskih klubova uspeli da upišu nešto što nije poraz.
Partizan je u kvalifikacijama ostvario trijumf nad Sabahom od 2:0 i to je jedina pobeda srpskih klubova u Evropi tokom odlazećeg leta, ali ona nije valorizovana dalje tako da su crno-beli ostali bez šanse da igraju u kontinentalnoj ligi.
Do toga nije došla ni Vojvodina kojoj žreb nije išao na ruku i na putu ka Ligi konferencija isprečio joj se kiparski APOEL.
Kako je Crvena zvezda direktno ušla u Ligu šampiona, nije imala obavezu igranja kvalifikacija, a u uvodnom duelu elitnog takmičenja protiv branioca titule, Mančester sitija, nije ni mogla da se nada nečemu više osim časnog poraza, što se i dogodilo.
Sa druge strane, TSC i Čukarički su ekipe koje su uspele da stignu do Lige Evrope, odnosno Lige konferencija – i opet paradoksalno, porazima.
TSC je probao da uđe u Ligu šampiona, što je zaista prevelik zalogaj i morao je da se zadovolji Ligom Evrope, gde je poražen u prvom kolu od Vest Hema, pošto je prethodno zabeležio dva poraza u kvalifikacijama za Ligu šampiona.
Bilans Čukaričkog je identičan, probao je put Lige Evrope, ali je završio u Ligi konferencija, gde je odmah na startu poražen od Ferencvaroša.
Da nije sve tako crno svedoče i tokovi mečeva srpskih predstavnika u tri lige pod pokroviteljstvom UEFA – svi su poveli u svojim mečevima i pokazali da se mogu boriti za bolje rezultate, što je imperativ za srpski fudbal u narednom periodu.
Razlog tome je poražavajući pogled na statistiku, pet srpskih klubova je uspelo da osvoji svega jedan poen za koeficijent koji potom određuje učesnike evropskih takmičenja za naredne godine, a ispred Srbije su „velesile“ poput Severne Irske i Litvanije sa po 1,125, Gruzije i Finske sa 1,25, Crne Gore sa 1,33, te Makedonije i Malte sa 1,5 poena.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala