- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Odvratno je i opasno kako laže“: Zaharova se obrušila na Fon der Lajen zbog Hirošime

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2023
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da su opasne neistinite izjave predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen na račun Rusije.
Naime, Zaharova je obratila pažnju na govor predsednice Evropske komisije na ceremoniji dodele nagrada Atlantskog saveta – američkog analitičkog centra pri NATO, čiji je jedan od ovogodišnjih laureata i japanski premijer Fumio Kišida.

„Fon der Lajen je održala prilično upadljiv govor. Pohvalila je šefa Vlade Japana za podršku kijevskom režimu i borbu protiv Rusije. Podsetila je da je njegova porodica rodom iz Hirošime, te da su tokom nuklearnog bombardovanja 1945. godine tamo poginuli njegovi rođaci. O SAD i vašingtonskim dželatima, koji su bacili bombe na japanske gradove i civilno stanovništvo – ni reči“, napisala je Zaharova na Telegramu.

Kako je dodala, Fon der Lajen, „koja je umešana u najveće korupcionaške skandale u istoriji EU, otišla je korak dalje“ – za tragediju u Hirošimi okrivila je Rusiju.
Zaharova je citirala predsednicu Evropske komisije.

„Ovo su doslovce njene reči: 'Mnogi vaši rođaci su poginuli kada je nuklearna bomba sravnila Hirošimu sa zemljom. Odrasli ste slušajući priče o preživelima i želeli ste da i mi čujemo te priče, pogledamo u prošlost i naučimo nešto o budućnosti... Rusija preti da ponovo upotrebi nuklearno oružje. To je odvratno, opasno, i u senci (u kontekstu) Hirošime – neoprostivo'. Odvratno je i opasno to kako Ursula fon der Lajen laže“, napisala je Zaharova.

Spokojstvo u muzeju je daleko od strahote Hirošime pre nekoliko decenija. - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2023
SVET
Generalni sekretar UN opet zaboravio da pomene ko je bacio bombu na Japan
Uništena Hirošima, posle bacanja atomske bombe iz američkog  B-29, 06. avgusta 1945. Pilot Pol Tibets avion je nazvao Enola Gej, po svojoj majci - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2023
SVET
Sećanje na bombardovanje Hirošime: Japanski političari zaboravili krivca, ali su pomenuli Rusiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala