Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Novi incidenti na Kosovu: Bačene eksplozivne naprave u dvorišta Srba i kamenovane kuće /foto/

© Foto : Sputnjiku ustupila Kancelarija za Kosovo i MetohijuNapad u Kosovskom Pomoravlju
Napad u Kosovskom Pomoravlju - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2023
Pratite nas
Tri eksplozivne naprave bačene su noćas u dvorišta srpskih porodica u opštini Ranilug u Kosovskom Pomoravlju, preneli su RTS-u lokalni izvori i dodali da je u dvema eksplozijama načinjena materijalna šteta, dok treća naprava nije eksplodirala.
Najpre oko 2.20 sati bomba je bačena u dvorište kuće Vladice Aritonovića, zamenika predsednika opštine Ranilug. Druga bomba, oko 2.30 sati bačena je na kuću Srđana Ristića direktora predškolske ustanove, a treća bomba koja nije eksplodirala, bačena je na kuću Zorana Ristića direktor Centra za socijalni rad.
© Foto : Sputnjiku ustupila Kancelarija za Kosovo i MetohijuNapad u Kosovskom Pomoravlju
Napad u Kosovskom Pomoravlju - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2023
Napad u Kosovskom Pomoravlju
Policija na licu mesta vrši uviđaj.
Pet eksplizvnih naprava bačeno je u poslednjih mesec dana na kuće i objekte srpskih vlasnika i kosovskom pomoravlju.
Kako „Novosti“ saznaju sinoć je kamenovana i kuća Bosiljke Nojić (77) u Gnjilanu u blizini gradskog groblja pri čemu joj je polomljen prozor na kući.
© Foto : Sputnjiku ustupila Kancelarija za Kosovo i MetohijuNapad u Kosovskom Pomoravlju
Napad u Kosovskom Pomoravlju - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2023
Napad u Kosovskom Pomoravlju
Retki Srbi koji žive u ovom gradu uznemireni su ovim slučajem, a kako nezvanično saznajemo ovo nije još uvek prijavljeno tzv. kosovskoj policiji.
Od prošle subote do sinoć u ovom gradu na Kosovu i Metohiji evidentirana su četiri kamenovanja. U subotu 16. septembra kuća je gađana kamenom, u ponedeljak 18. septembra paradajzom.
Starica je slabo pokretna i živi sa zetom koji se nedavno doselio kod nje nakon što je prodao svoju kuću. Nojići su povratnici, u svoj grad su došli ponovo 2009. godine i jedina su srpska porodica u tom delu grada. Bili su na meti višestrukih napada Albanaca od povratka u Gnjilane.

Petković: Zastrašivanje sa ciljem etničkog čišćenja Srba

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković osudio je sinoćne napade na na kuće predstavnika i rukovodioca Srpske liste. Kako kaže to je urađeno kako bi se oni zastrašili i naterali da napuste svoja ognjišta, a sve sa ciljem etničkog čišćenja Srba koje Kurti kontinuirano sprovodi.

„Prvo je oko 02:30 bačena bomba u dvorište Srđana Ristića u Ranilugu, direktora Predškolske ustanove “Pčelica maja”. Pričinjena je velika materijalna šteta, ali su članovi porodica na svu sreću dobro. U isto vreme bačena je bomba na porodičnu kuću i garažu Vladice Aritonovića u selu Glogovce, koji je zamenik gradonačelnika opštine Ranilug. I ovde je pričinjena velika materijalna šteta, a u napadu niko nije povređen. Tokom noći eksplozivna naprava je bačena na kuću Zorana Ristića iz Raniluga, direktora Centra za socijalni rad, ali nije došlo do eksplozije“, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Kako se dodaje, reč je o brutalnom zastrašivanju predstavnika Srpske liste koji dolaze svega nekoliko dana nakon pretnji Aljbina Kurtija da će Srbi i Srpska lista da “pate i plate”.
„Kurti je svoj naum počeo da ostvaruje prvo hapšenjem trojice Srba, a sada vidimo i da su na tri srpske kuće bačene bombe. Očekujemo da se ovi mučki napadi na predstavnike Srpske liste najozbiljnije shvate i istraže, jer šalju jasnu poruku i pretnju Srbima da napuste svoja vekovna ognjišta“, ističe se u saopštenju.
Kancelarija će o ovim sinhronizovanim i osmišljenim napadima obavestiti i međunarodne predstavnike jer se ovakva dela s obeležjima terorizma ne smeju olako shvatiti.

Srspka lista: Napad u Ranilugu deo šireg plana progona Srba sa KiM

Srpska lista saopštila je danas, povodom bacanja eksplozivnih naprava na porodične kuće njenih predstavnika u Ranilugu, da očigledno javno izrečena pratnja Aljbina Kurtija da će srpski “platiti i patiti” predstavlja poziv ekstremistima za konačni obračun sa srpskim narodom i Srpskom listom.
Ovi napadi su deo šireg plana progona srpskog naroda sa ovih prostora, navela je Srpska lista u saopštenju dodajući da Kurtijev režim sprovodi najstrašniji pritisak na srpski narod i članove Srpske liste na KiM.
Nakon što su prebijeni mladići u Gračanici, neosnovano uhapšena trojica Srba, rano jutros su na porodične kuće Srđana Ristića u Ranilugu direktora predškolske ustanove “Pčelica Maja”, Vladice Aritonovića zamenika gradonačelnika Raniluga i Zorana Ristića direktora Centra za socijalni rad iz Raniluga bačene eksplozivne naprave.
"Pukom srećom u ova tri ekstremistička napada niko nije poginuo niti povređen iako je materijalna šteta ogromna. U trenutku ovih užasnih napada u kućama su bile čitave porodice, pa čak i deca", saopštila je Srpska lista.
Oni ocenjuju da se "napadom na predstavnike naroda i ugledne srpske porodice šalje poruka svim Srbima da ne planiraju svoj život na ovim prostorima, odnosno da moraju da što pre napuste Kosovo i Metohiju jer su na meti oni i njihove porodice".
"Imajući u vidu da režim Aljbina Kurtija koristi institucije za obračun sa Srbima mi zahtevamo da međunarodne vojne snage, Kfor ali i Euleks u skladu sa svojim mandatom stanu u zaštitu srpskog naroda koji ne može da izdrži ove pritiske režima u Prištini", rekli su iz Srpske liste.
Kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2023
SRBIJA
Priština nastavlja da provocira: Između Bistrice i Leposavića zaustavljeno vozilo sa lekovima
Pogledajte šta je o situaciji na Kosovu ekskluzivno za Sputnjik rekao ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala