- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov poručio Guterešu: Pokrenite arbitražni postupak protiv Amerike

© Sputnik / Roman Mahmutov / Uđi u bazu fotografijaSedište Ujedinjenih nacija u Njujorku
Sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2023
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša da pokrene arbitražni postupak protiv SAD, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
Lavrov i Gutereš sastali su se na marginama 78. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.
„Ministar je skrenuo pažnju generalnom sekretaru na činjenicu da SAD kontinuirano krše svoje obaveze prema Sporazumu o sedištu UN iz 1947. godine, uključujući odbijanja da izda vize diplomatama iz Rusije i niza drugih zemalja za učešće u događajima UN“, navodi se u saopštenju.
Lavrov je istakao da „trenutna situacija diktira potrebu da Gutereš što pre pokrene arbitražni postupak protiv SAD, o čemu se više puta govorilo u relevantnim rezolucijama Generalne skupštine UN“.
Ističe se da su zvaničnici najveću pažnju posvetili glavnim međunarodnim problemima, kao i različitim aspektima saradnje Rusije i UN.

„Guterešu je upućen apel da spreči uvlačenje predstavnika struktura UN u politizovane inicijative u kontekstu ukrajinske krize“, navodi rusko Ministarstvo.

Lavrov je ponovio da je neophodno da rukovodstvo UN i svi službenici međunarodne organizacije bez izuzetka striktno poštuju principe nepristrasnosti, kako je predviđeno članom 100 Povelje UN.
„Ruski ministar je takođe istakao da je nedopustivo korišćenje dvostrukih standarda u statističkim i drugim dokumentima UN u odnosu na različite teritorije“, dodaje ruska strana.
Ruski ministar je tokom sastanka predao Guterešu knjigu direktora Fonda za istraživanje problema demokratije Maksima Grigorjeva „Ukrajinski zločini protiv čovečnosti“, kao i dokumentarne video-materijal „Deca Donbasa“.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2023
RUSIJA
Lavrov se našalio u Njujorku: Sve je dobro samo patimo od izolacije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala