- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Susret Lavrova i Dačića u Njujorku - o čemu su razgovarali

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaIvica Dačić i Sergej Lavrov
Ivica Dačić i Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2023
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarao je u Njujorku sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.
Sastanak je održan na marginama 78. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
Kako je saopštilo rusko Ministarstvo, tokom razgovora istaknuta je obostrana opredeljenost u cilju daljeg dinamičnog razvoja bilateralnih odnosa i produbljivanja strateškog partnerstva dve države.
Rusko Ministarstvo je takođe istaklo su Moskva i Beograd izrazili privrženost rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 o pitanjima oko rešavanja situacije na Kosovu i Metohiji.

„Naglašeno je da je neophodno da Priština bez odlaganja i sveobuhvatno ispuni svoje obaveze, uključujući osnivanje Zajednice srpskih opština sa širokim spektrom izvršnih ovlašćenja“, dodaje rusko Ministarstvo.

Lavrov predvodi delegaciju Rusije u sedištu UN. On će se učesnicima Generalne debate obratiti sutra, a pored toga ima čitav niz bilateralnih susreta .
On je učestvovao i na sednici Saveta bezbednosti UN o Ukrajini.

Dačić upoznao Lavrova sa teškom situacijom za Srbe na KiM

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je član delegacije koju u Njujorku predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, upoznao je danas na sastanku na marginama 78. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih ruskog kolegu Sergeja Lavrova sa teškom situacijom na Kosovu i Metohiji i sa konstantnim maltretiranjem i progonom srpskog naroda, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.
Dačić je ponovio opredeljenje Srbije za poštovanje Povelje Ujedinjenih nacija i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i zahvalio se na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu, navodi se u saopštenju.
Dvojica zvaničnika su razgovarala i o narednoj sednici Saveta bezbednosti o Kosovu i Metohiji, a ruski diplomata je čestitao izbor Srbije za domaćina specijalizovane izložbe EKSPO 2027.
U razgovoru je bilo reči i o bilateralnim odnosima i aktuelnim globalnim pitanjima.
Lavrov na Savetu bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2023
RUSIJA
Lavrov na sednici SB UN o Ukrajini: Opasnost od globalnog sukoba raste
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala