- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Jedan dan gledaju prema Rusiji, a drugi dan prema Kini“: Borelj negoduje zbog težnji Globalnog juga

© AP Photo / Jean-Francois BadiasŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2023
Pratite nas
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da je važno izbeći razvoj saveza zemalja Globalnog juga sa Rusijom i Kinom.
On je u intervjuu izdanju „Gardijan“ dodao da neke države Globalnog juga koje su tek odnedavno nezavisne, „jedan dan gledaju prema Rusiji, a drugi dan prema Kini“.

EU biljojed u svetu predatora

Borelj je takođe ocenio da je Evropska unija poput biljojeda u svetu predatora i politike sile, koja je zbog sukoba u Ukrajini bila prinuđena da se probudi nakon što je bila uspavana po pitanju odbrane.
„Mi smo biljojedi u svetu predatora. Ovo je svet politike sile, ali svi se još sećamo da posredstvom trgovine i unapređenja vladavine zakona možemo uticati na svet. Kao i do sada treba da nastavimo da promovišemo vladavinu zakona, ali moramo biti svesni da postoje neki lideri sa kojima se mora postupati drugačije“, istakao je diplomata.
Istovremeno, na temu toga da je ukrajinski sukob uticao na EU u smislu odbrambenih troškova, Borelj je naglasio da su evropske zemlje bile prinuđene da se „probude nakon sna u kom su živele pod američkim nuklearnim kišobranom“.

O Ukrajini

Borelj je takođe stao u odbranu neuverljive kontraofanzive ukrajinskih snaga, rekavši da je „trećina zemlje minirana i da bi za Ukrajinu bilo samoubistveno da izvede kontraofanzivu velikih razmera“.
Ukrajinska kontraofanziva je počela 4. juna, a tri meseca kasnije ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio: „kontraofanziva“ ne samo da je zaustavljena, već je „neuspešna“. Prema njegovim rečima, u pokušajima da „po svaku cenu postigne rezultat“, Ukrajina je izgubila 71,5 hiljada vojnika – kao da „to nisu njihovi ljudi“.
Prema rečima ministra odbrane Sergeja Šojgua, Oružane snage Ukrajine nisu postigle svoje ciljeve ni u jednoj pravcu. Najsloženija situacija je u zaporoškom, u blizini malog sela Rabotino, gde je Ukrajina uvela u borbe rezervne brigade, obučene na Zapadu.
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Pentagon: Ukrajinska kontraofanziva neće dovesti do vraćanja izgubljenih teritorija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala