- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Sud BiH u potpunosti odbacio optužnicu za zločin nad Srbima u Jošanici, Tužilaštvo ulaže žalbu

© Fotolia / WavebreakMediaMicroSud - ilustracija
Sud - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2023
Pratite nas
Sud Bosne i Hercegovine odbacio je u potpunosti optužnicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine protiv Ferida Buljubašića, Ahmeta Sejdića i ostalih za ratni zločin koji se, prema navodima optužnice, dogodio u Jošanici kod Foče 1992. godine.
Optužnica Tužilaštva BiH od 4. septembra ove godine, podignuta je protiv Ferida Buljubašića, Ahmeta Sejdića, Rašida Sobe, Ševke Glušca, Zakira Jamaka, Bahrudina Muhića, Adema Fehrića, Mustafe Poljo, Envera Kustura, Muhameda Liske, Sakiba Čakara, Izeta Sejdića i Munira Nale.
Optužnica je u potpunosti odbačena, a optužene je teretila zbog krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih dela genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina i povreda zakona ili običaja rata.
Prema optužnici Tužilaštva BiH, u napadu na selo Jošanica ubijeno je 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, dok su kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni i uništeni.
Tužilaštvo BiH ima pravo na žalbu protiv ove odluke Suda Bosne i Hercegovine u roku od 24 sata.
Grubešić najavio žalbu Tužilaštva na odluku Suda BiH o zločinima nad Srbima Kopiraj SARAJEVO, 21. septembra (Tanjug) - Tužilaštvo BiH uložiće žalbu na odluku Suda BiH koji je odbio optužnicu protiv 13 pripadnika takozvane Armije BiH za ratne zločine nad Srbima u Jošanici i drugim mestima, i to uz obrazloženje da su "navedena mesta bila legitiman vojni cilj". To je danas izjavio portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić i istakao da Tužilaštvo BiH nije saglasno sa takvim navodima, jer je optužnicom obuhvaćeno ubistvo 75 osoba, uglavnom civila, među kojima 31 žena, maloletna lica, uključujući i dete od dve godine, kao i osobe starije životne dobi, koje nikako ne mogu biti legitiman vojni cilj, što je i stav stručnog veštaka. On je u izjavi za Srnu rekao da će zbog toga u zakonskom roku, do kraja dana, biti uložena žalba na ovu sudsku odluku. Sud BiH odbio je u potpunosti optužnicu protiv 13 pripadnika takozvane Armije BiH za ratni zločin nad 56 srpskih civila u Jošanici kod Foče 1992. godine, potvrđeno je ranije u Tužilaštvu BiH. U Jošanici je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 osoba, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni su i uništeni.

Tužilaštvo najvilo žalbu

Tužilaštvo BiH uložiće žalbu na odluku Suda BiH koji je odbio optužnicu protiv 13 pripadnika takozvane Armije BiH za ratne zločine nad Srbima u Jošanici i drugim mestima, i to uz obrazloženje da su "navedena mesta bila legitiman vojni cilj".
To je danas izjavio portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić i istakao da Tužilaštvo BiH nije saglasno sa takvim navodima, jer je optužnicom obuhvaćeno ubistvo 75 osoba, uglavnom civila, među kojima 31 žena, maloletna lica, uključujući i dete od dve godine, kao i osobe starije životne dobi, koje nikako ne mogu biti legitiman vojni cilj, što je i stav stručnog veštaka.
On je u izjavi za Srnu rekao da će zbog toga u zakonskom roku, do kraja dana, biti uložena žalba na ovu sudsku odluku.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala