- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Srbi se okupili na proslavi: U Gračanici obeležen praznik Mala Gospojina, kao i Dan opštine /video/

© Sputnik / Milica Trklja / Manastir GračanicaManastir Gračanica
Manastir Gračanica - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2023
Pratite nas
Liturgijom u manastiru Gračanica i litijom obeležen je praznik Mala Gospojina, a rezanjem slavskog kolača ispred lokalne samouprave i Dan opštine Gračanica.
Svetu liturgiju u manastiru Gračanica služio je sveštenik Đorđe Trajković uz sasluženje sveštenstva Srpske pravoslavne crkve i sestrinstva manastira Gračanica.
Svešetnik Đorđe Trajković u svojoj besedi poručio je da uvek treba da biramo pravi put, odnosno put bogočoveka Hrista koji nas vodi „od zemlje ka nebu, gde je naše vaznesenje“, prenosi Kosovo onlajn.
"Na ovim prostorima živimo mnogo godina. Ova svetinja ovde u kojoj se molimo je tapija naša. Hvala svima koji su danas došli, i koji nisu došli, pravoslavnima u Gračanici i oko Gračanice, koji poštuju ovu svetinju, i koji su nekada živote položili za nju, jer je Bogoridca naša zaštitnica koja nas štiti, i ne treba ničeg da se bojimo kada su Bog i Presveta Bogorodica sa nama. Bog će biti sa nama ako mi budemo sa Njim, i ne oskrnavimo ni ime Božije ni ime naše srpsko koje nosimo", poručio je svešetenik Trajković.
Predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić istakla je da je Mala Gospojina veliki srpski praznik, a ujedno i slava opštine Gračanica, koji je okupio veliki broj meštana.
„Tim povodom sabrali smo se u velikom broju da proslavimo ovaj praznik i ja bih iskoristila priliku da svim vernicima Srpske pravoslavne crkve čestitam ovaj praznik, a posebno mojim saradnicima u opštini i da im poželim uspešan rad. Jutros smo se sabrali na svetoj liturgiji da se pomolimo Gospodu Isusu Hristu i našoj Gospi da nas čuva i zaštiti od svakog zla i od svih nevolja koje nas u ovim teškim vemenima snalaze i da nam da snagu i volju da se borimo za ostanak i opstanak na ovim prostorima", poručila je Šubarić.
Skupština opštine Gračanica je 2015. godine odredila 21. septembar, odnosno Malu Gospojinu za Dan opštine.
U toku dana biće održana i svečana akademija. Mala Gospojina ili Rođenje Presvete Bogorodice je crkveni i narodni praznik kojim se slavi rođenje Bogorodice Marije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala