- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Simonjan: Smrt ruskih mirovnjaka u Nagorno Karabahu monstruozna provokacija

© POOL / Uđi u bazu fotografijaGlavna urednica „Rusija sevodnja“ i RT Margarita Simonjan
Glavna urednica „Rusija sevodnja“ i RT Margarita Simonjan - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2023
Pratite nas
Smrt ruskih mirovnjaka u Nagorno Karabahu je monstruozna provokacija, izjavila je glavna urednica medijske grupe „Rusija sevodnja“ Margarita Simonjan televiziji „Rusija 1“.

„Izražavam duboko saučešće svim rođacima i voljenima petorice koji su poginuli usled nečega o čemu ne znamo ništa - ne znamo ko je pucao, odakle je pucao. Ko god da je to uradio to je monstruozna provokacija. Tako su 2020. godine srušili helikopter (9. novembra Oružane snage Azerbejdžana su srušile ruski helikopter Mi-24) i tada su dvojica naših momaka poginula. Danas je poginulo pet“, podvukla je Simonjan.

Ona se obratila porodicama poginulih i zahvalila im se što su mirovnjaci tamo bili, što su mesecima sprečavali etnička čišćenja i spasili veliki broj ljudi.

Kolosalna tuga za jermenski narod

Situacija u Nagorno Karabahu predstavlja kolosalnu tragediju i tugu i za to su krivi oni koji su glasali za premijera Jermenije Nikolu Pašinjana, izjavila je glavna urednica medijske grupe „Rusija sevodnja“ Margarita Simonjan.

„Narod Jermenije nije izabrao Pašinjana. Svi ljudi koje poznajem od početka su shvatili da je to Juda i gnjida. A ono što se dogodilo je kolosalna tragedija za jermenski narod. Karabah je svetilište, to je kao Krim za ruske Jermene. Naravno, to je kolosalna tuga, ta zemlja ne samo da je prolivena krvlju, ona je natopljena krvlju. Zemlja sa hiljadugodišnjom istorijom koja odlazi u jednom danu. Tamo, sigurno, niko neće ostati. Sada je glavno pitanje-ko je kriv za to? Krivi su oni koji su glasali za tog Judu, čoveka bez srca, bez časti, bez savesti, čoveka koji je predao svetinju svog naroda, koji je prodao svoj narod“, rekla je ona.

Dodala je da su mu obećali penziju u „Lesiki“, kako je objasnila, tako Jermeni zovu ljude koji žive u Los Anđelesu, u kući sa bazenom.
Podsetimo, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u sredu da je na vozilo sa ruskim mirovnjacima koji su se vraćali sa osmatračnice u oblasti Džanjatag u Nagorno Karabahu otvorena vatra usled čega su vojnici poginuli.
Baku je pokrenuo antiterorističku operaciju lokalnog karaktera u Nagorno Karabahu 19. septembra radi uspostavljanja ustavnog poretka. Uz posredovanje ruskih mirotvoraca, vlasti Nagorno Karabaha su u sredu 20. septembra prihvatile predlog o prekidu vatre od 11 sati, saopštile su vlasti nepriznate republike. Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da su Azerbejdžan i Karabah dogovorili potpuni prekid vatre.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2023
RUSIJA
Kremlj: Nagorno Karabah je unutrašnje pitanje Azerbejdžana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala