- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nastavljaju se protesti u Jerevanu, policija počela da privodi demonstrante /video/

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Jerevanu zbog eskalacije situacije u Nagorno Karabahu
Protesti u Jerevanu zbog eskalacije situacije u Nagorno Karabahu - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2023
Pratite nas
Stanovnici Jermenije okupili su se na Trgu republike u centru Jerevana, gde već nekoliko dana traju protesti zbog situacije u Nagorno Karabahu. Učesnici protesta nakon toga su započeli šetnju ulicama grada.
Deo demonstranata ostao je na Trgu Republike, kao i u blizini zgrade vlade, gde je u sredu došlo do žestokih sukoba demonstranata sa policijom i specijalcima.
Kako javlja jermenski Sputnjik, policija je počela da privodi učesnike protesta, uključujući i žene.
Demonstranti se privode na raskrsnici dve centralne ulice, gde je zaustavljen saobraćaj.
U utorak su se, zbog eskalacije situacije u Nagorno Karabahu, demonstranti okupili kod zgrade jermenske vlade. Oni su pokušali da upadnu u zgradu vlade i probiju policijski kordon. Pripadnici policije upotrebili su protiv njih šok bombe. Međutim, policijski kordon ispred zgrade izdržao je pokušaje proboja. U sredu je na Trgu Republike ponovo došlo do sukoba demonstranata i policije.
Ministarstvo odbrane Azerbejdžana u utorak je saopštilo da je Baku pokrenuo antiterorističku operaciju lokalnog karaktera u Nagorno Karabahu radi uspostavljanja ustavnog poretka. Uz posredovanje ruskih mirotvoraca, vlasti Nagorno Karabaha su u sredu 20. septembra prihvatile predlog o prekidu vatre od 11 sati, saopštile su vlasti nepriznate republike. Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da su Azerbejdžan i Karabah dogovorili potpuni prekid vatre.
Prošle godine Jerevan i Baku su uz posredovanje Rusije, SAD i EU počeli pregovore o budućem mirovnom sporazumu. Krajem maja ove godine premijer Jermenije Nikola Pašinjan je izjavio da je Jerevan spreman da prizna suverenitet Azerbejdžana u sovjetskim granicama, odnosno, zajedno sa Karabahom.
Ruski predsednik Vladimir Putin je u septembru ukazao da je jermensko rukovodstvo, praktično, priznalo suverenitet Azerbejdžana nad Karabahom. Azerbjedžanski lider Ilham Alijev je rekao da Azerbejdžan i Jermenija mogu da potpišu mirovni sporazum do kraja godine ako Jerevan ne promeni svoju poziciju.
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2023
SVET
Pašinjan: Neću podneti ostavku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala