- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova o Dudinom poređenju Ukrajine sa davljenikom: Sa takvim spasiocima, Kijev nema nikakve šanse

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2023
Pratite nas
Portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova saglasna je sa predsednikom Poljske Andžejem Dudom koji je Ukrajinu uporedio sa davljenikom, ali je precizirala da joj je u tome pomogla i sama Varšava koja je redovno učestvovala u smenama režima u Kijevu.
„Nikada nisam bila tako saglasna sa Dudom kao nakon ove izjave. Sve je upravo tako. Nedostaje mali, ali veoma važan detalj. Zvanična Varšava je pomogla da se Kijev 'gurne na dno', jer je redovno učestvovala u promeni režima u toj zemlji“, napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.
Ona je dodala da NATO i poljske vlasti „vezuju za noge ukrajinskog suseda što teže stvari“: granate, dronove i tenkove.

„Sa takvim ‘spasiocima’ davljenik nema nikakve šanse. Ali, pravila igre trebalo je dogovoriti na obali“, zaključila je portparol.

Šef Biroa za međunarodnu politiku iz administracije poljskog predsednika saopštio je da je Duda želeo da se sastane sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim tokom 78. sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku, ali nije našao vremena.
Prethodno, Rojters je objavio da je Duda uporedio Ukrajinu sa davljenikom koji se hvata za sve i preti da potopi sve one koji pokušavaju da mu pomognu.
Poslednjih dana, poljsko-ukrajinski odnosi su veoma zakomplikovani zbog embarga na uvoz ukrajinskog žita. Evropska komisija je sredinom septembra odlučila da ukine ograničenja na uvoz žita iz Ukrajine u pet zemalja EU koje se graniče sa njom, ali je Kijev obavezala da uvede mere kontrole izvoza. Nakon toga, vlasti Slovačke, Mađarske i Poljske saopštile su da jednostrano produžavaju zabranu.
Kijev je odgovorio podnošenjem tužbi Svetskoj trgovinskoj organizaciji, a ministar ekonomije Taras Kačka zapretio je uzvratnim sankcijama i zabranom uvoza voća i povrća iz Poljske. Na to su tri zemlje EU najavile da će bojkotovati sastanke platforme za koordinaciju.
Mađarski premijer Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2023
SVET
Orban: Obmanuti smo, produžavamo zabranu uvoza ukrajinskog žita – to je američki proizvod
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala