- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Rusija posreduje: Dogovoren konačan prekid vatre u Nagorno Karabahu

© AP Photo / Abbas AtilayKonvoj azerbejdžanske vojske
Konvoj azerbejdžanske vojske - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2023
Pratite nas
Uz posredovanje ruskih mirotvoraca, vlasti Nagorno Karabaha su prihvatile predlog o prekidu vatre od 11 sati, saopštile su vlasti nepriznate republike. Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da su Azerbejdžan i Karabah dogovorili potpuni prekid vatre.

„Administracija šefa Nagorno Karabaha saopštava da je Azerbejdžan od 19. septembra, uz raketne, artiljerijske i vazdušne udare, pokrenuo veliki napad duž cele linije razdvajanja“, prenosi agencija "Armenpress".

Kako se ističe, analiza delovanja Oružanih snaga Azerbejdžana pokazuje da je cilj bio da se nanese nepopravljiva štete Nagorno Karabahu i da se izvrši njegovo rasparčavanje.

„U sadašnjoj situaciji, akcije međunarodne zajednice za okončanje rata i rešavanje situacije su nedovoljne. Uzimajući sve ovo u obzir, vlasti Republike Arcah (Karabaha) prihvataju predlog komande ruske mirovne misije o prekidu vatre", navodi se u saopštenju vlasti Karabaha.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je takođe saopštilo da obustavlja antiterorističku operaciju. Kako se ističe, razoružavanje jermenskih jedinica u Karabahu, povlačenje jermenskih jedinica se vrši u koordinaciji sa ruskim mirovnjacima. Jermenske formacije će morati da predaju oružje i tešku tehniku.
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan u obraćanju naciji izjavio je da Jerevan prima k znanju izjavu Bakua o Karabahu.
On je dodao da Jermenija nije učestvovala u pregovorima između Azerbejdžana i Nagorno Karabaha. Prema njegovim rečima, Jerevan ne razume klauzule u tekstu današnjeg saopštenja o „povlačenju jermenskih oružanih snaga“ iz Karabaha. On je izrazio nadu da će mirovni kontingent Rusije u punoj meri realizovati svoje obaveze na Karabahu.

Oglasilo se rusko Ministarstvo odbrane

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da su Azerbejdžan i Nagorno Karabah, uz posredovanje ruskih mirovnjaka, dogovorili potpuni prekid vatre.

„Posredovanjem komande ruskog mirovnog kontingenta između azerbejdžanske strane i predstavnika Nagorno Karabaha postignut je dogovor o potpunom prekidu borbenih dejstava. Implementacija pomenutih dogovora biće sprovedena u koordinaciji sa komandom ruskog mirovnog kontingenta“, saopštio je ruski vojni resor.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana u utorak je saopštilo da je Baku pokrenuo antiterorističku operaciju lokalnog karaktera u Nagorno Karabahu radi uspostavljanja ustavnog poretka.
Prošle godine Jerevan i Baku su uz posredovanje Rusije, SAD i EU počeli pregovore o budućem mirovnom sporazumu. Krajem maja ove godine premijer Jermenije Nikola Pašinjan je izjavio da je Jerevan spreman da prizna suverenitet Azerbejdžana u sovjetskim granicama, odnosno, zajedno sa Karabahom.
Ruski predsednik Vladimir Putin je u septembru ukazao da je jermensko rukovodstvo, praktično, priznalo suverenitet Azerbejdžana nad Karabahom. Azerbjedžanski lider Ilham Alijev je rekao da Azerbejdžan i Jermenija mogu da potpišu mirovni sporazum do kraja godine ako Jerevan ne promeni svoju poziciju.
U emisiji „Moj pogled na Rusiju“ saznajte više o čemu se razgovaralo na tajnom Putinovom sastanku koji je uplašio Zapad:
Ruski mirovnjaci čiste teren od mina u Karabahu - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2023
RUSIJA
Ruski mirovnjaci evakuisali više od 2.000 ljudi iz opasnih područja Karabaha
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala