- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Vatikan je na potezu: RPC o mogućem novom sastanku ruskog patrijarha Kirila i pape Franje

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaPatrijarh Moskovski i sve Rusije Kiril i papa Franja
Patrijarh Moskovski i sve Rusije Kiril  i papa Franja - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2023
Pratite nas
Ruska pravoslavna crkva je otvorena za mogućnost novog sastanka patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila sa rimskim papom, ali trenutno takvu inicijativu treba očekivati od Vatikana, izjavio je za Sputnjik savetnik ruskog patrijarha protojerej Nikolaj Balašov.
„Ruska pravoslavna crkva i dalje je principijelno otvorena za mogućnost novog sastanka patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila sa rimskim papom Franjom. Naravno, ovakav sastanak treba da bude pripremljen na odgovarajući način kako bi dao rezultate“, istakao je protojerej.
On je dodao da ruska crkva ima i aktivno održava uspostavljene kanale takve saradnje, koje RPC ostvaruje posredstvom Odseka za spoljne veze.
Balašov je zaključio da, prema njegovom shvatanju, inicijalne korake za moguće razmatranje treba očekivati od vatikanske strane.
Prethodno, ruski ambasador u Vatikanu Ivan Soltanovski, koji je juče uručio akreditive papi, izjavio je za Sputnjik da je papa Franja izrazio nadu da njegov sastanak sa ruskim patrijarhom u Havani neće biti poslednji.
Prvi susret patrijarha Kirila i pape Franje održan je 12. februara 2016. godine u zgradi međunarodnog aerodroma u Havani.
To je prvi sastanak tog nivoa u celoj istoriji RPC i Rimokatoličke crkve.
RPC - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
RUSIJA
Nova „gvozdena zavesa“ podelila hrišćane - gde je tu „zlatna milijarda“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala