- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Podgreva se sukob: Poljska zapretila Ukrajini proširenjem embarga na uvoz

© AP Photo / Alik KepliczZastava Poljske
Zastava Poljske  - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2023
Pratite nas
Kijev će se suočiti sa posledicama ukoliko nastavi da podgreva sukob u poljoprivrednom sektoru, izjavio je poljski premijer Mateuš Moravjecki za televiziju „Polsat njuz“.
Moravjecki se oglasio nakon izjave zamenika ministra ekonomije Ukrajine Taras Karča koji je najavio uvođenje embarga na uvoz pojedinih poljoprivrednih proizvoda iz Poljske, kao odgovor na produžavanje zabrane uvoza ukrajinskog žita u tu zemlju.

„Upozoravam ukrajinske vlasti: ako budu pogoršavali sukob, dodaćemo još proizvoda na listu zabranjenih za uvoz na teritoriju Poljske“, rekao je Moravjecki.

Peskov: Ponašanje Kijeva sve manje će se sviđati Evropljanima

Sukob Poljske i Ukrajine prokomentarisao je i portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov

„Naravno, jasno je da ovo nije ni prvi ni poslednji sukob, njih će biti sve više. Ukrajinski režim će nastaviti da demonstrira svoj način ponašanja koji će se sve manje sviđati Evropljanima, pa čak i onim zagriženim poput Poljaka i baltičkih zemalja. Predstoje nastavci svih tih sukoba. Pažljivo pratimo situaciju“, rekao je Peskov.

U međuvremenu su poljski mediji, pozivajući se na stručnjake, saopštili da mogući embargo Ukrajine na uvoz povrća i voća iz Poljske neće negativno uticati na tržište zemlje.
Evropska komisija je 15. septembra odlučila da ne produžava ograničenja na uvoz četiri vrste ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u nekoliko pograničnih zemalja EU, ali je Kijev obavezala da uvede mere kontrole izvoza. Posle toga, vlasti Slovačke, Mađarske i Poljske objavile su da jednostrano produžavaju zabranu. Mađarska je proširila zabranu na nacionalnoj osnovi; na spisku se nalaze 24 proizvoda kojima je zabranjen uvoz. Osim žitarica, na listi su razne vrste mesa, živina, jaja, med, povrće i vino.
Ukrajinsko Ministarstvo ekonomije je posle odluke Mađarske, Poljske i Slovačke da zabrane uvoz ukrajinskog žita objavilo da je Kijev podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv tih zemalja.
Više o tome kome je namenjeno ukrajinsko žito s uranijumom pogledajte u emsiji „Moj pogled na Rusiju“:
Bela kuća  u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2023
SVET
SAD: Bilo bi licemerno da osporavamo suverene odluke zemalja EU o zabrani uvoza ukrajinskog žita
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala