- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Velike vojne vežbe NATO-a 2024. godine ─ priprema za sukob sa Rusijom

© Sputnik / Natalья SeliverstovaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2023
Pratite nas
Planirane vojne vežbe NATO-a 2024. godine, najveće od vremena Hladnog rata, deo su priprema za vojni sukob sa Rusijom, još jedan korak ka destabilizaciji situacije u Evropi, smatra zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

„Ove vojne vežbe su provokacija, očigledno su agresivne prirode, demonstracija sile, pokušaj vojno-političkog pritiska... Scenario je formulisan tako da ne ostavlja nikakvu sumnju da je to deo priprema za vojni sukob sa Rusijom“, rekao je on novinarima.

„Još jedan svestan korak ka destabilizaciji situacije na severu“, ocenio je diplomata.
Prema rečima Gruška, sa vojnog stanovišta takva odluka neće doneti ništa, ali to još jednom naglašava „potrebu sprovođenja svih odluka koje su donete i koje će biti donete u budućnosti“ kako bi se obezbedile zapadne granice Rusije, uključujući i u severozapadnoj zoni.
Ranije je objavljeno da NATO planira da u proleće 2024. u Nemačkoj, Poljskoj i baltičkim zemljama održi najveće vojne vežbe od vremena Hladnog rata kako bi uvežbao dejstva za „odbijanje“ navodnog „ruskog napada“.

O prehrambenom sporazumu

Komentarišući situaciju sa prehrambenim sporazumom, Gruško je rekao da izjava šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja da ne postoji mogućnost za obnavljanje sporazuma faktički predstavlja priznanje nespremnosti Evropske unije da ispuni obaveze navedene u delu memoranduma Rusija-UN.
„To je faktički priznanje da Evropska unija nije spremna i neće ispuniti obaveze koje su zapisane u takozvanom ruskom delu memoranduma koji smo potpisali zajedno sa UN“, precizirao je Gruško.
Borelj je ranije izjavio da ne vidi mogućnost postizanja sporazuma o „crnomorskoj inicijativi“ sa Rusijom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala