Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kancelarija za KiM: Priština želi da izazove nove tenzije i krizu na terenu

© AP Photo / Marjan VuceticKosovska policija
Kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2023
Pratite nas
U cilju izazivanja novih tenzija i krize na terenu, jutros je na severu Kosova i Metohije uhapšeno dvoje Srba, očigledno kao deo pretnji antisrpskog režima iz Prištine da će Srbi da pate i plate. Jasno je da je po sredi novo zastrašivanje i unošenje nemira među Srbe koji ne žele da napuste svoja vekovna ognjišta, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.
Oni su, kako se navodi, odvedeni u nepoznatom pravcu, južno od Ibra, a Kancelarija za Kosovo i Metohiju odmah je obezbedila advokate uhapšenim Srbima koji pokušavaju da utvrde gde se oni nalaze, jer ni porodice nemaju podrobnije informacije o svojim najmilijima.
Prvo je u Kosovskoj Mitrovici uhapšen Ilija Elezović, domaćin i otac koji je u teškom zdravstvenom stanju, a potom u Zvečanu Dragan Milović, bivši policajac koji su obojica zbog sukoba raseljeni i svoj mir su pronašli na severu KiM, da bi danas bili naprasno uhapšeni, ističe se u saopštenju.
Sve ovo govori u prilog tome da trenutak njihovog privođenja i novog zastrašivanja i progona Srba nije slučajno izabran baš na dan kada se održava Generalna skupština Ujedinjenih nacija na kojoj će predsednik Aleksandar Vučić braniti interese Srbije i čitavoj međunarodnoj zajednici predočiti važnost poštovanja međunarodnog prava i normi, ali i ugroženih prava Srba na Kosovu i Metohiji.
O ovoj seriji politički motivisanih hapšenja Kancelarija za Kosovo i Metohiju će obavestiti međunarodne predstavnike i misije koji deluju na prostoru KiM, jer sve što priština svakodnevno radi i čini jeste u cilju izazivanja novih tenzija i problema na terenu, zbog čega ne preza od brojnih eskalatornih poteza kojima direktno preti da uruši mir na ovim prostorima, zaključuju iz Kancelarije za KiM.

Srpska lista: Kurti nastavlja sa svojim planom

Nakon današnjih hapšenja na severu Kosova i Metohije oglasila se i Srpska lista koja u svom saopštenju navodi da je ovo posledica Kurtijevog odbijanja da učestvuje u dijalogu i da stvari na terenu rešava silom.
„Danas su na području severne Kosovske Mitrovice i Zvečana od strane Kurtijevog režima na prevaru uhapšena dvojica Srba, I.E. i D.M. a za dvojicom se još traga po navodima albanskih medija. Podsećamo da ova hapšenja naših sugrađana, kao i prebijanje mladića u Gračanici dolaze nakon Kurtijevog odbijanja da aktivno učestvuje u dijalogu i deeskalira situaciju na terenu“, stoji u saopštenju Srpske liste.
Oni navode da je ovo nastavak plana Aljbina Kurtija i apeluju na međunarodne predstavnike da spreče upade specijalaca.
„Očigledno da Kurti nastavlja sa svojim planom da nasiljem i silom rešava otvorena politička pitanja i Srbe na Kosovu i Metohiji tretira kao taoce u procesu pregovora koje može da maltretira kad god mu se prohte i time šalje poruku Evropskoj uniji da mu ne mogu ništa. Apelujemo na Kfor i Euleks da najhitnije spreče upade specijalaca i druge provokacije Kurtijevog režima kojima se ugrožava mir i izazivaju tenzije“, zaključuje se u saopštenju Srpske liste.
Pogledajte šta je o situaciji na Kosovu ekskluzivno za Sputnjik rekao ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko:
Tzv. kosovska policija, arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2023
SRBIJA
Priština nastavlja da provocira: Još dva Srbina uhapšena u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala