- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kamera ušla u Sunce – kako je ogromna erupcija izgledala iz „prve ruke“ /video, foto/

© Foto : YouTube/Johns Hopkins Applied Physics Laboratory, snimak sa ekranaSonda NASA prošla kroz ogromnu Sunčevu erupciju
Sonda NASA prošla kroz ogromnu Sunčevu erupciju - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2023
Pratite nas
Život bez Sunca je nemoguć, ali je ono i izuzetno opasna sila. Ispali li prema Zemlji jače baklje, moglo bi da dođe do ozbiljnih poremećaja u raznim strukturama na planeti. O njegovoj snazi govori i činjenica da ga ne možemo dugo posmatrati golim okom.
U slučaju da ga duže vreme posmatramo, možemo da zadobijemo teška oštećenja vida iako je od nas u proseku udaljeno oko 150 miliona kilometara.
Dakle, vrlo je teško pobliže proučavati ovu zvezdu, ali solarna sonda NASA „Parker“ uspela je da postigne takav poduhvat. Proletela je tačno kroz jednu njegovu ogromnu erupciju i sve snimila kamerom. Radi se o prvom snimku iz blizine ovakvog tipa solarne eksplozije, piše „Biznis insajder“.

Snimak iz „prve ruke“

Na video-snimku, odnosno nizu fotografija snimljenih uređajem Wide Field Imager for Parker Solar Probe (WISPR), koju su objavili naučnici sa instituta Johns Hopkins Applied Physics Laboratory, svetska javnost ima priliku da vidi kako iz „prve ruke“ izgleda posebno snažno izbacivanje takozvane koronalne mase (CME).
NASA navodi da je CME koji je 5. septembra 2022. godine pogodio solarnu sondu „Parker“ bilo jedno od najsnažnijih do sada zabeleženih koronarnih izbacivanja mase, ali srećom po naučnike, ali i po javnost, sonda je uspela da proleti tačno kroz ogromnu erupciju – i preživi. Čak je uspela da snimi događaj.
Postoji mnogo vrsta solarnih erupcija. I u sunčevim bakljama i erupcijama koronalne mase dolazi do velike eksplozije energije, ali se zapravo ova dva fenomena poprilično razlikuju, mada znaju da se dogode u isto vreme. Zapravo, najjače baklje su gotovo uvek u korelaciji sa izbacivanjem koronalne mase.
Ali spomenute erupcije emituju različite stvari, izgledaju i putuju drugačije i imaju različite učinke na obližnje planete, objašnjava NASA.

Pomeranja u unutrašnjosti Sunca i posledice po Zemlju

Oba fenomena nastaju kada pomeranja u unutrašnjosti Sunca izobliče njegovo magnetno polje. Magnetna polja se tada eksplozivno prestrojavaju, izbacujući ogromne količine energije u svemir.
Ovaj fenomen može da izazove iznenadni bljesak svetlosti - solarnu baklju. Baklje mogu da traju nekoliko minuta do više sati i sadrže ogromne količine energije. Putuju brzinom svetlosti i potrebno im je osam minuta da stignu do Zemlje. Magnetna izobličenja mogu da stvore i drugačiju vrstu eksplozije koja u svmemir izbacuje solarnu materiju, odnosno koronalnu masu.
Moglo bi se reći da baklje više liče bljesku iz neka mašine, koji može da se vidi s bilo kojeg mesta. CME je poput topovske kugle koja se kreće u određenom smeru i pogađa samo ciljano područje. Odnosno, radi se o ogromnom oblaku namagnetisanih čestica izbačenih u svemir.
Vrućem materijalu (plazma) iz CME-a potrebna su i do tri dana da stigne do Zemlje. Ova dva fenomena imaju različite posledice na ljude i planetu Zemlju.
Energija iz baklje može da poremeti područje atmosfere kroz koje putuju radio-talasi. To može da dovede do degradacije i, u najgorem slučaju, privremenih nestanaka navigacionih i komunikacionih signala.
© NASAEnergija Sunčeve baklje ostavlja posledice na planeti Zemlji
Sunčeve baklje - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2023
Energija Sunčeve baklje ostavlja posledice na planeti Zemlji
S druge strane, CME može da poremeti Zemljina magnetna polja stvarajući struje koje teraju čestice prema Zemljinim polovima. Kada one reaguju sa kiseonikom i azotom, podstiču stvaranje polarne svetlosti.
CME može da utiče i na našu tehnologiju, odnosno naruši radio-talase visoke frekvencije, što može da utiče na funkcije dži-pi-esa. Magnetne oscilacije takođe mogu da stvore električne struje u komunalnim mrežama koje mogu da preopterete elektro-energetske sisteme.

Šta je sonda „Parker“

Sonda „Parker“ je posebno dizajnirana za proučavanje Sunca. Ne samo da se radi o najbržoj svemirskoj letelici u istoriji, već može da priđe izuzetno blizu Suncu i preživi tako opasno putovanje.
„Znali smo od početka da će solarna sonda „Parker“ leteti kroz CME“, rekao je Džim Kinison, inženjer sistema misije „Parker“.
Naime, NASA je dizajnirala sondu da izdrži visoke temperature u blizini Sunca. Svemirska letelica je opremljena prilagođenim toplotnim štitom, kao i autonomnim sistemom koji štiti uređaj od emisija sa Sunca.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala