- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Baku: Azerbejdžan se zalaže za normalizaciju odnosa sa Jermenijom

© Sputnik / Aйk Arutюnяn / Uđi u bazu fotografijaEskalacija situacije u Nagorno Karabahu
Eskalacija situacije u Nagorno Karabahu - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2023
Pratite nas
Azerbejdžan se zalaže za normalizaciju odnosa sa Jermenijom, izjavio je pomoćnik azerbejdžanskog predsednika za spoljnu politiku Hikmet Hadžijev.
„Cilj Azerbejdžana je mirna integracija stanovnika Karabaha jermenskog porekla i mi se zalažemo za normalizaciju odnosa između Azerbejdžana i Jermenije“, rekao je Hadžijev na brifingu za predstavnike diplomatskog kora akreditovanog u Bakuu.
Prema njegovim rečima, azerbejdžanska strana preduzela je sve mere da smanji žrtve među civilnim stanovništvom Karabaha.
„Tvrdnje jermenske strane o navodnim masovnim žrtvama u antiterorističkoj operaciji Oružanih snaga Azerbejdžana u Karabaškom regionu Azerbejdžana ne odgovaraju stvarnosti. Azerbejdžanska strana je preduzela sve mere da svede na minimum žrtve među civilnim stanovništvom Karabaha“, istakao je on.
On je dodao da je plan Bakua za reintegraciju jermenskog stanovništva Karabaha spreman.
„Naš plan za socio-ekonomsku reintegraciju je spreman. Pripremili su ga nadležni resori“, rekao je Hadžijev na brifingu za predstavnike diplomatskog kora akreditovanog u Bakuu.
Hadžijev je dodao da je Azerbejdžan dobio garancije da će ilegalne jermenske oružane formacije u Karabahu biti razoružane, a vojna tehnika prebačena u Baku.
On je istakao da je prisustvo oko 10 hiljada jermenskih ilegalnih oružanih formacija u Karabahu bilo neprihvatljivo.
Ministarstvo odbrane Azerbejdžana u utorak je saopštilo da je Baku pokrenuo antiterorističku operaciju lokalnog karaktera u Nagorno Karabahu radi uspostavljanja ustavnog poretka. Uz posredovanje ruskih mirotvoraca, vlasti Nagorno Karabaha su u sredu 20. septembra prihvatile predlog o prekidu vatre od 11 sati, saopštile su vlasti nepriznate republike. Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da su Azerbejdžan i Karabah dogovorili potpuni prekid vatre.
Nagorno Karabah je region u Zakavkazju koji je dugo vremena predmet teritorijalnog spora između Jermenije i Azerbejdžana. Većinu stanovništva u Nagorno Karabahu čine Jermeni.
Region je 1923. godine dobio status autonomne oblasti u sastavu Azerbejdžanske Socijalističke Sovjetske Republike. Godine 1988. pojavio se pokret za ujedinjenje s Jermenijom, a 2. septembra 1991. godine proglašena je nezavisnost od Azerbejdžana i ime promenjeno u Nagorno Karabašku Republiku. Od 1992. do 1994. godine Azerbejdžan je pokušavao da stavi samoproglašenu republiku pod svoju kontrolu. Radilo se o pravim vojnim dejstvima tokom kojih je poginulo do 30.000 ljudi. Dve strane su 1994. godine postigle dogovor o prekidu vatre, ali status republike nije bio rešen.
Krajem septembra 2020. godine u Nagorno Karabahu su obnovljene borbe. U noći 10. novembra Azerbejdžan i Jermenija su uz podršku Moskve postigli dogovor da se u potpunosti obustavi vatra, snage ostanu na položajima koje su zauzele i da se izvrši razmena zarobljenika i tela poginulih. U regionu su se, uključujući i u Lačinskom koridoru, rasporedili ruski mirovnjaci.
Prošle godine Jerevan i Baku su uz posredovanje Rusije, SAD i EU počeli pregovore o budućem mirovnom sporazumu. Krajem maja ove godine premijer Jermenije Nikola Pašinjan izjavio je da je Jerevan spreman da prizna suverenitet Azerbejdžana u sovjetskim granicama, odnosno, zajedno sa Karabahom.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je u septembru rekao da je jermensko rukovodstvo, praktično, priznalo suverenitet Azerbejdžana nad Karabahom. Azerbjedžanski lider Ilham Alijev je rekao da Azerbejdžan i Jermenija mogu da potpišu mirovni sporazum do kraja godine ako Jerevan ne promeni svoj stav.
Dыm v okrestnostяh Stepanakerta v Nagornom Karabahe - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2023
RUSIJA
Kremlj: Akcije Azerbejdžana u Karabahu sa pravnog aspekta legitimne
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala