- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Afera tunel u Crnoj Gori: U pet predmeta nedostaju dokazi ili su kompromitovani

© Foto : Flickr/Vlada Crne Gore/R. KoprivicaPremijer Crne Gore Dritan Abazović posmatra prokopan tunel između privatnog stana u stambenoj zgradi u Njegoševoj ulici do depoa u podgoričkom Višem sudu.
Premijer Crne Gore Dritan Abazović posmatra prokopan tunel između privatnog stana u stambenoj zgradi u Njegoševoj ulici do depoa u podgoričkom Višem sudu.  - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2023
Pratite nas
Predsjednik Višeg suda Crne Gore Boris Savić rekao je na današnjoj sjednici Sudskog savjeta Crne Gore da su do sada utvrdili da u pet predmeta nedostaju dokazi ili su kompromitovani nakon što je otkriven tunel u depou Višeg suda u Podgorici.
"U tim predmetima bi moglo doći do potrebe za ponovnim vještačenjima", naveo je Savić.
Sudski savjet Crne Gore danas raspravlja o tunelu prokopanom ispod Višeg suda, i eventualnoj odgovornosti čelnika te institucije Borisa Savića. Sjednica je zakazana ranije na inicijativu ministra pravde Marka Kovača, a prisustvuje joj i Savić.
Ministar pravde Marko Kovač kaže da kada je riječ o slučaju “Tunel” niko ne upućuje da je “jedina odgovornost predsjednika Višeg suda".
"Niti prebacuje na Vas svu odgovornost”, kazao je Kovač.
Kovač kaže da su zakazale određene institucije ali je, kako kaže, bitno da se zna ko.
“Da u tom smislu svi treba da budemo svjesni svojih ovlašćenja i odgovornosti. Ovo nije poziv ni na čiju ostavku ili smjenu. Ukazujem samo na određene činjenice koje se dešavaju”, kazao je Kovač.
Savić kaže da ne prihvata i ne smatra da ima bilo kakvu odgovornost za ono što se desilo u depou Višeg suda.
“Smatram da je imaju državni organi. Imam ličnu odgovornost, subjektivnu što sam to otkrio”, kazao je Savić.
Savić je kazao da je Viši sud izuzetno transparentan u radu.
“Siguran sam da bi trebalo da institucije brane sudije u situacijama kad su najprizemnije uvrede i miješanje u naš rad. Mislim da je tu izostala bilo kakva reakcija Sudskog savjeta i udruženja sudija”, kazao je Savić.
Član Sudskog savjeta Predrag Tabaš smatra da su u slučaju “Tunel” neki drugi organi zakazali. U tom kontekstu smatra i da je Savićeva odgovornost, kako kaže, minorna.
“Ako bi govorili o odgovornosti Vašoj vezano za arhivu Višeg suda u Podgorici, ta bi se Vaša odgovornost mjerila u promilima, a nečija bi bila ogromna... Zna svako od nas ko je zadužen za fizičku bezbjednost”, kazao je Tabaš.
Istražitelji pretpostavljaju da je tunel između privatnog stana u stambenoj zgradi u Njegoševoj ulici do depoa u podgoričkom Višem sudu mogao  biti korišćen za bekstvo nekog od zatvorenika, likvidacije ili uklanjanje dokaza.  - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2023
REGION
Ministar policije Crne Gore: Identifikovani skoro svi koji su kopali tunel do podgoričkog suda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala