- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Iznad Belgorodske oblasti uništen dron; Iz Vašingtona u Ukrajinu stiže 10 tenkova

Pratite nas
Specijalna operacija Rusija u Ukrajini ide svojim tokom. Tokom noći, eksplozije su odjeknule u Odesi, Lavovu, Harkovskoj i Hmeljnickoj oblasti. Rusija čvrsto drži odbranu duž cele linije fronta.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:27 19.09.2023
Ruski sistemi za PVO uništili su još jedan ukrajinski dron oko 21,30 časova iznad Orlovske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
21:40 19.09.2023
Ruski sistemi za protivvazdušnu odbranu uništili su dva ukrajinska drona iznad Belgorodske i Orlovske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
20:48 19.09.2023
Iznad Šebekinskog gradskog okruga Belgorodske oblasti Rusije oboren je ukrajinski dron, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.
20:41 19.09.2023
U okviru novog paketa vojne pomoći Kijevu vrednog 400 miliona evra Nemačka će Ukrajini, između ostalog, isporučiti desetine hiljada komada municije i dvesta oklopnih vozila, navodi se na sajtu nemačkog Ministarstva odbrane.
U paketu će biti 30 hiljada granata kalibra 155 milimetara, 3,8 hiljada dimnih granata istog kalibra, 105 hiljada granata kalibra 120 milimetara različite namene, 480 protivtenkovskih raketa AT2, 200 oklopnih vozila MRAP, kao i vozila za popravku i spasavanje i sistemi za uklanjanje mina.
Na spisku se nalaze i zimska odeća i generatori struje i toplote. Osim toga, Nemačka, namerava da dodatno isporuči Ukrajini protivavinske tenkove „gepard“ i sisteme PVO „iris T“.
20:28 19.09.2023
Slovačka planira da utrostruči proizvodnju municije sledeće godine u okviru međunarodne inicijative za podršku Ukrajini, izjavio je ministar odbrane Martin Sklenar nakon sastanka kontakt grupe za Ukrajinu u nemačkoj bazi Ramštajn.
On je dodao da je Slovačka spremna da ukrajinskoj vojsci pruži obuku za deminiranje. U tom kontekstu, on je informisao o planovima zemlje da se pridruži koaliciji koja će se baviti razminiranjem teritorije Ukrajine. U julu je o stvaranju takve koalicije saopštio litvanski ministar odbrane Arvidas Anušauskas.
19:58 19.09.2023
Ruska vojska je u utorak odbila tri napada ukrajinskih snaga u oblasti sela Rabotino u Zaporoškoj oblasti, izjavio je za Sputnjik šef zaporožskog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.
On je dodao da je u toku četvrti napad.
Prema njegovim rečima, ukrajinske snage nemaju uspeha. Ruske snage drže svoje položaje i ne dozvoljavaju neprijatelju da probije liniju odbrane.
19:30 19.09.2023
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će nastaviti napore za postizanje diplomatskog rešenja sukoba u Ukrajini i da je spreman da pruži svaku pomoć.
„U početku smo govorili da u ovom ratu neće biti ni pobednika ni poraženih. Turska je stalno pozivala strane da sednu za pregovarački sto. Sve više ćemo nastavljati naše napore da se rat okonča diplomatskim putem i dijalogom na osnovu nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Ukrajine. Spremni smo da pružimo svaku pomoć i preduzmemo korake za to“, rekao je Erdogan tokom govora na političkoj debati 78. zasedanja Generalne skupštine UN.
Govoreći o izgledima za nastavak prehrambenog sporazuma, Erdogan je rekao da će Ankara nastaviti da ulaže napore za njegovo obnavljanje, a „neispunjavanje svih uslova prehrambenog sporazuma dovešće do novih kriza“.
18:51 19.09.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine.
16:49 19.09.2023
Oružane snage Ukrajine i dalje imaju neophodne kapacitete za nastavak kontraofanzive, izjavio je predsedavajući Združenog generalštaba američkih snaga Mark Mili na konferenciji za novinare posle sastanka kontakt grupe o Ukrajini u Nemačkoj.
On je dodao da je iz razgovora sa ukrajinskim kolegama shvatio da Ukrajinci nemaju nameru da obustave borbena dejstva i tokom zime.
16:26 19.09.2023
Kijev je ponovo pokušao da napadne objekte u Rusiji dronom avionskog tipa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Kako se navodi u saopštenju, dron je uništen sistemima PVO iznad Belgorodske oblasti.
16:19 19.09.2023
Ukrajini su potrebni sistemi za protivvazdušnu odbranu, na čije su isporuke fokusirani saveznici, izjavio je šef Pentagona Lojd Ostin odgovarajući na pitanje o mogućnosti isporuka raketa dugog dometa Kijevu.
„Ostajemo usredsređeni na njihove najhitnije potrebe... Žurili smo da obezbedimo najveći broj sredstava za PVO i artiljerijskih platformi... I posvećeni smo da učinimo sve što možemo kako bi oni bili uspešni u ovom konkretnom trenutku“, rekao je Ostin novinarima nakon sastanka kontakt grupe u Nemačkoj.
Prema njegovim rečima, kada je upitanju isporuka sredstava PVO „ima još mnogo toga da se uradi“.
16:07 19.09.2023
Zemlje međunarodne zajednice moraju da nastave svoje napore za rešavanje sukoba u Ukrajini, čije se posledice osećaju u celom svetu, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš na otvaranju opštepolitičkih debata 78. zasedanja Generalne skupštine UN.
„Ne smemo da oslabimo naše napore da radimo na postizanju mira – pravednog mira u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom“, rekao je on, govoreći o sukobu u Ukrajini.
On je istakao da sukob u Ukrajini ozbiljno utiče na sve.
„Nuklearne pretnje predstavljaju rizik za sve. Ignorisanje globalnih sporazuma i konvencija smanjuje nivo bezbednosti. Globalna diplomatija je zatrovana, što onemogućava zajednički napredak“, istakao je generalni sekretar UN.
15:32 19.09.2023
13:54 19.09.2023
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
◾Ruske snage su za dan likvidirale više od 175 ukrajinskih vojnika u zaporoškom pravcu;
◾ Oružane snage Rusije odbile su tri napada ukrajinskih snaga u krasnolimanskom pravcu. Likvidirano je do 65 ukrajinskih vojnika;
◾Ruska vojska je u donjeckom pravcu odbila dva napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine kod Majorska i Kamenke. Protivnik je izgubio do 225 vojnika;
◾Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski Su-25 u Zaporoškoj oblasti. U zaporoškom pravcu ukrajinske snage izgubile preko 115 vojnika;
◾Oružane snage Rusije uništile su tri komandna mesta 67., 100. i 109. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine;
◾Ruska PVO presrela je 16 projektila ispaljenih iz višecevnih raketnih sistema „hajmars“ i „uragan“. Takođe je uništeno 38 ukrajinskih dronova;
◾Oružane snage Rusije uništile su u DNR dva skladišta naoružanja 57. motorizovane pešadijske brigade i 35. brigade marinaca Oružanih snaga Ukrajine.
13:40 19.09.2023
Ukrajinski Su-25 oboren je u blizini Novopokrovke, Zaporoška oblast. Neprijateljski avion uništile su posade ruske PVO.
13:35 19.09.2023
Norveška će isporučiti Ukrajini oko 50 guseničara transportera NM199 (međunarodna oznaka M548), saopštila je Vlada te zemlje. Kako se ističe, trenutno su pomenuta vozila na popravci. Norveška strana poručuje da će nastaviti da podržava Ukrajinu sve dok bude potrebno.
13:34 19.09.2023
Ruski sistemi PVO oborili su ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Time je sprečen pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad dronovima na objekte na teritoriji Rusije.
10:16 19.09.2023
SAD će uskoro isporučiti Ukrajini tenkove Abrams, rekao je šef Pentagona Lojd Ostin. „Sa zadovoljstvom mogu da objavim da će tenkovi M1 Abrams, koje su SAD ranije obećale Ukrajini, uskoro stići“, rekao je Ostin na početku sastanka kontakt grupe o Ukrajini u Nemačkoj.
Kijev je ranije saopštio da Ukrajina u bliskoj budućnosti očekuje više od 10 tenkova. Sjedinjene Države su obećale 31 tenk, ovog tipa.
10:10 19.09.2023
Mehanizovana grupa Oružanih snaga Ukrajine, koja se kretala u pravcu Rabotina, uništena je u utorak ujutru u zaporoškom pravcu, javio je u svom telegram kanalu vršilac dužnosti guvernera Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

"Upravo sam razgovarao sa komandom naših jedinica u orehovskom pravcu. Danas, oko pet ujutru, naši izviđači su otkrili kretanje neprijateljskih mehanizovanih grupa u pravcu Rabotina, cela kolona je uništena", napisao je Balicki.

10:06 19.09.2023
Ukrajina traži alternative mreži Starlink za svoje vojne komunikacije, ali priznaje da nema mogućnost da odbije usluge Spejiks-a, piše El Pais.
Ako satelitska mreža Starlink prestane da radi, odbrana Ukrajine će se urušiti. Kijev traži alternative za satelitsku mrežu za svoje vojne komunikacije. Međutim, ukrajinsko rukovodstvo priznaje da je nemoguće potpuno napustiti usluge SpejsIksa. Ukrajina očekuje od američke vlade da garantuje podršku i da ih ne ostavi na cedilu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala