- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šef kineske diplomatije drugi dan u Moskvi: Važan sastanak sa prvim bezbednjakom Rusije

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaSekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev i ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev i ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji  - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2023
Pratite nas
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev i ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji razgovarali su u Moskvi o saradnji dveju zemalja u vojnoj sferi, kao i o aktuelnim međunarodnim pitanjima, saopštila je pres-služba Saveta bezbednosti Rusije.
„Posebna pažnja posvećena je zajedničkom suprotstavljanju mešanju u unutrašnja pitanja suverenih država. Pored toga, razgovarano je o rusko-kineskoj vojnoj i vojno-tehničkoj saradnji“, navodi se u saopštenju.
Kako se dodaje, strane su razmenile mišljenja i o glavnim međunarodnim problemima.

Istaknuto je da stvaranje novih blokova i linija podela u Azijsko-pacifičkom regionu od strane Vašingtona, kao i jačanje prisustva NATO u Aziji i u Tihom okeanu ima za cilj potkopavanje postojećeg sistema bezbednosti u regionu.

Takođe je razmotrena situacija na Korejskom poluostrvu i situacija oko Ukrajine.
Patrušev i Ji su razgovarali i o saradnji Rusije i Kine u bilateralnom i multilateralnom formatu, uključujući ŠOS, BRIKS i RIK (Rusija-Indija-Kina), kao i o perspektivama saradnje u cilju osiguravanja nacionalne i međunarodne bezbednosti.
Istaknuto je da su Rusija i Kina orijentisane na „progresivan razvoj i jačanje bilateralnih odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje“. Konstatovano je da dve zemlje imaju iste ili slične pristupe ključnim međunarodnim problemima i principijelnim pitanjima savremenog svetskog poretka.
Šef kineske diplomatije juče je doputovao u Moskvu gde se sastao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.
Predsednici Kine i Rusije, Si Đinping i Vladimir Putin, na sastanku u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2023
RUSIJA
Putin i Si Đinping se sastaju u oktobru u Pekingu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala