- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Plenković: Hrvatska neće uvoziti ukrajinsko žito

© AFP 2023 / Odd ANDERSEN Predsednik HDZ-a Andrej Plenković
Predsednik HDZ-a Andrej Plenković - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2023
Pratite nas
Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je Hrvatska isključivo tranzitna zemlja za ukrajinsko žito i da neće uvoziti jeftinije ukrajinske žitarice, nakon što su tri članice Evropske unije odlučile da produže embargo na uvoz hrane iz Ukrajine.
Plenković je rekao da je ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom i ukrajinskim ministrima jasno poručeno da su, kako je naveo, "stav i želja Hrvatske da bude tranzitna zemlja, a ne zemlja u koju će doći enormne količine jeftinijeg žita nego našeg iz Ukrajine pa da onda naši poljoprivrednici budu u problemu".
Poljska, Mađarska i Slovačka odlučile su u petak da uvedu jednostranu zabranu uvoza ukrajinskog žita i drugih proizvoda iz te zemlje, a Plenković je rekao da je "očito da su ove zemlje zabeležile da je deo tog žita bio plasiran na njihovo tržište".
Na pitanje hoće li Hrvatska ići u tom smeru, Plenković je ponovio da hrvatske luke služe za tranzit ukrajinskog žita trećim zemljama.
Ukrajinski zvaničnici potvrdili su u septembru da se ukrajinsko žito otprema preko hrvatskih luka na Dunavu i Jadranskom moru.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala