- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Njujork tajms“ raskrinkao laži Kijeva: Pijacu u Konstantinovki pogodila ukrajinska raketa

© Sputnik / Valeriy Melnikov / Uđi u bazu fotografijaRuski raketni sistem „Buk“
Ruski raketni sistem „Buk“ - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2023
Pratite nas
Američki list „Njujork tajms“ sproveo je istragu tragedije u gradu Konstantinovka u DNR, gde su u septembru ove godine prilikom raketnog napada na pijacu poginuli civili, i došao do zaključka da je gradsku pijacu tada pogodila ukrajinska raketa, ispaljena iz raketnog sistema „Buk“.
Šestog septembra raketa je pogodila prometnu gradsku pijacu u Konstantinovki, gradu pod kontrolom Kijeva, i tada je poginulo 16 ljudi, dok je 32 povređeno.
„Dokazi koje je prikupio i analizirao 'Njujork tajms', uključujući delove rakete, satelitske snimke, iskaze očevidaca i objave na društvenim mrežama, ubedljivo ukazuju na to da je katastrofalni udar izazvala ukrajinska raketa PVO, ispaljena iz sistema 'buk', koja je skrenula sa svoje putanje“, navodi list.
Kako se navodi, ukrajinske vlasti su na početku pokušale da zabrane novinarima da pristupe ostacima rakete i pogođenom području, ali su kasnije reporteri uspeli da uđu na lice mesta, intervjuišu svedoke i uzmu ostatke oružja koje je korišćeno u napadu.
Sa snimaka nadzornih kamera utvrdili su da je raketa doletela u Konstantinovku iz pravca teritorije koju kontroliše Ukrajina, a ne sa ruskih položaja.
Prema rečima stručnjaka za eksplozive i analizi „Njujork tajmsa“, oštećenja oko mesta eksplozije ukazuju na to da je projektil doleteo sa severozapada. Takođe, fragmenti pronađeni na mestu udara po obliku i veličini odgovaraju raketi 9M38 koja se lansira iz sistema „buk“.
List navodi da su nekoliko minuta pre udara u Konstantinovki ukrajinske snage ispalile dve protivvazdušne rakete iz grada Družkovka u pravcu ruskih položaja. Novinari „Njujork tajmsa“ nalazili su se u tom gradu, te su čuli lansiranje dve rakete, a o tome su pisali i meštani na društvenim mrežama. Ističe se da se vreme lansiranja tih raketa poklapa sa vremenom udara na pijacu u Konstantinovki. Dva očevica su izjavila da su videli rakete koje su ispaljene iz Družkovke u pravcu ruske linije fronta.
Pored toga, jedan očevidac je rekao za list da su rakete ispaljene sa periferije grada, oblasti gde se, po rečima meštana, nalaze ukrajinske trupe.
Ipak, ističe se, nije jasno zašto je raketa pala u Konstantinovku. Moguće je da je otkazala i srušila se, ne pogodivši metu. Na tako maloj udaljenosti (manje od 16 kilometara), raketa je, najverovatnije, pala sa nepotrošenim gorivom u motoru koje je moglo da eksplodira ili da se zapali prilikom udara, zaključuje se u članku.
Ranije u septembru ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski saopštio je da je na pijacu grada Konstantinovka, koji je pod kontrolom ukrajinske vojske, izveden raketni napad, za koji je optužio Rusiju. Međutim, neki zapadni eksperti su primetili da se na snimcima koje je objavio Kijev vidi da raketa leti sa teritorije koja je pod kontrolom ukrajinske vojske.
Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak rekao je da Kijev, uprkos dokazima da je raketa doletela sa ukrajinskih pozicija, neće sprovoditi istragu nesreće.
Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da je to još jedan gnusni zločin Kijeva. On je napomenuo da čak i snimci koje je objavio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pokazuju da je raketa stigla sa severozapada, gde se nalaze isključivo ukrajinski položaji.
Mužčina na ulice ukrainskogo goroda Buča - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Zaharova: Kijevski režim nije uspeo da napravi od Buče „ukrajinsku Srebrenicu“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala