- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Generalna skupština UN bez „najvećih“: Raspored Lavrova zgusnut - sastanci na 10 minuta

© Sputnik / Alekseй Agarыšev / Uđi u bazu fotografijaAmbasador Ukrajine pri UN: Ukinuti Rusiji pravo veta u SB
Ambasador Ukrajine pri UN: Ukinuti Rusiji pravo veta u SB - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2023
Pratite nas
U Njujorku počinje sednica 78. Generalne skupštine UN koja okuplja svetske lidere, predsednike vlada i šefove diplomatija iz skoro 200 zemalja.
🟣 Ko učestvuje, a ko ne:
Ove godine, od lidera pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN, na sednici će učestvovati samo predsednik SAD Džozef Bajden.
Kineski predsednik Si Đinping, francuski predsednik Emanuel Makron i britanski premijer Riši Sunak neće doputovati u Njujork.
Ruski predsednik Vladimir Putin takođe neće biti u sedištu UN. Rusku delegaciju ponovo će predvoditi ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Na zasedanju Generalne skupštine učestvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić.
Stiže i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.
🟣 Šta je sa Lavrovljevim rasporedom:
Govor Lavrova očekuje se 23. septembra. Nebenzja je rekao da se raspored ruskog ministra napravljen tako da ima sastanke bukvalno na svakih 10 minuta.
Kako je pojasnila zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, Lavrov će imati dvadesetak sastanaka sa ministrima i šefovima međunarodnih organizacija, uključujući i generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.
Ne zna se da li će biti bilateralnog sastanka Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.
🟣 Šta će Zelenski raditi u UN:
20. septembra biće održan specijalni sastanak na visokom nivou Saveta bezbednosti UN posvećen oružanom sukobu u Ukrajini. Očekuje se da će tamo govoriti Zelenski. Ruska delegacija je događaj unapred nazvala političkom predstavom.
„Ništa neće biti realizovano sa te sednice, kao što nisu realizovane ni druge politizovane inicijative Zapada o ukrajinskoj krizi. Očigledno je da je ona ravna nuli.“, rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja u intervjuu za Sputnjik.
"Politiko" je nazvao put Zelenskog u Njujork „specijalnom političkom operacijom“. On leti u sedište UN kako bi „pridobio što je moguće više kolebljivih zemalja globalnog juga“ i ubedi ih da „podrže Kijev protiv Rusije“.
Ujedinjene nacije - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2023
SVET
Generalna skupština UN usvojila deklaraciju za ubrzanje ciljeva održivog razvoja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala